IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов разпореди спирането на имунизацията с ваксината на AstraZeneca*

Премиерът очаква писмено становище от Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината

11:58 | 12.03.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на AstraZeneca да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Това стана ясно на работно съвещание, свикано от премиера, на което министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев докладваха, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения, съобщават от пресслужбата на правителството.

„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на AstraZeneca, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят. Той напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни Борисов.

Малко по-късно от пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че ще бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител AstraZeneca. Заповедта за това е издадена днес от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Заповедта е във връзка с получена информация в периода 8-12 март за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Преди два дни дойде информация от няколко европейски държави, че има нежелани реакции след поставянето на препарата на AstraZeneca, сред които и тромбоза. Европейската агенция за лекарства публикува информация за партида, като не препоръча на държавите да блокират тази партида. Тя е била доставена до 17 страни, включително България. У нас са доставени 31 200 дози на 12 февруари, като почти всички от тях са приложени, съобщи вчера директорът на ИАЛ Богдан Кирилов. 

„Няма ясно заключение, че точно тази партида е причина за проявената нежелана реакция, няма опасност за живота и здравето на хората“, каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг вчера. И допълни, че не се препоръчва блокирането на въпросната партида.

„Има две основни причини да вземем решение да не спираме използването на партидата. Според мен можем да го направим, но това ще има по-скоро психологическо влияние, тъй като голяма част от дозите са използвани”, заяви днес здравният инспектор Ангел Кунчев относно проверяваната партида от ваксините на AstraZeneca.

Кунчев каза, че за проблемната партида е дошла информация от няколко страни, че има нежелани реакции, сред които и тромбоза. Главният държавен здравен инспектор обясни, че ситуацията се следи отблизо, тъй като вчера са дошли подобни данни и от Италия.

В коментар за спряната партида на AstraZeneca в Австрия, а от вчера и в Дания след два случая на емболични прояви при пациенти, директорът на Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) Богдан Кирилов коментира:

"Направен е бърз анализ на лекарствените реакции специално за тази партида... направено е сравнение на честотата на нежеланите лекарствени реакции, тя дори е по-ниска спрямо средната честота и затова няма основания за предприемане на никакви действия".

Становището на Европейската агенция по лекарства е, че на този етап не се препоръчва държавите да блокират партидата. Част от държавите преценяват, че искат да го направят като временна мярка, без да са налични доказателства, обясни решенията на други страни Богдан Кирилов.

Властите в Румъния временно спряха ваксинирането с определена партида на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca като "крайна предпазна мярка". Те ще продължат да използват други дози от този препарат, съобщи здравното министерство на страната, цитирано от сайта CNA. Решението е във връзка с подадени сигнали за смъртни случаи след поставена ваксина на тази компания.

Италианските здравни власти са разпоредили изтеглянето на партида от ваксината на AstraZeneca след смъртта на двама мъже в Сицилия, които са били ваксинирани малко преди това.

Здравните власти в Дания, Норвегия и Исландия спряха в четвъртък употребата на ваксината на AstraZeneca след съобщения за образуване на кръвни съсиреци при някои ваксинирани, а Австрия спря да използва конкретна партида от препарата, докато разследва смъртен случай, за който се предполага, че може да има връзка с ваксинирането.

„Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Pfizer, а на 19 март -  33 600 дози от Moderna“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в рамките на съвещанието. Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация  с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини. 

Министър Костадин Ангелов акцентира върху тенденцията за увеличаване на заболеваемостта сред децата и младежите. Ангелов посочи, че хоспитализираните деца до 18-годишна възраст с доказан COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години - 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години. „Няма риск за живота на нито едно от децата, но отчитаме подмладяване на гражданите, които постъпват в лечебните заведения – нещо, което преди не се наблюдаваше“, посочи здравният министър.

*Новината е допълнена в 14 часа със съобщението от Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
и кво излиза сга ... жената сама си е виновна , че се е споминала след ваксинацията ... или с други думи виновни нема , да влезе убитата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
що извърташ ... ?! що търсиш дяволчето другаде , а ... ?!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
а от ваксините и да искаш не можеш да умреш ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
неваксинираните могат да *** само от ковид , а ваксинираните от всичко друго , но не и от ковид ... такава е повелята "отгоре' ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
по-скоро не карайте, ако ви се пие кафе.Но по-добре приеми, че съм ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
Мутрата прави всичко възможно българина да стане антиваксър ... няма такъв малoyмен некaдъpник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
събудил се сутрин , пил кафе , качил се на колата и катастрофирал ... катастрофирал СЪС кафе ... !! извод : не пийте кафе преди да карате , щото ще катастрофирате ... !! тъъъп ли си или се правиш на тъъъп ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
male4ko
преди 3 години
България е осмата европейска страна, която спира тая 'ваксина'.. Хора, мислете и бдете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
готово. Само след като дадеш факти, че хората с придружаващи заболявания умират от ковид, а не от придружаващите заболявания.не е умряла ОТ ваксината.. умряла е СЪС ваксината.. нали такъв беше правоверния изказ хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Дали е факт, че във Великобритания имат вече 30 милиона ваксинирани? И факт ли е че почти всики са убодени с Астра-Зенека. И факт ли е че вече имат в десетки пъти по-малко заболели? И нямат, запомни нямат смъртен случай, причинен от тази ваксина. В Европа има 5 милиона ваксинирани с Астра и един смъртен случай от тромболия, без да има доказателства че тя е причинила заболяването. Дай факти, ако имаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още