IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca са изнасяли ваксини от ЕС само за клинични проучвания

Нямаме препоръки какво се случва с ваксините, които не получават разрешение за износ, казват от ЕК

17:32 | 11.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Фармацевтичната компания AstraZeneca е изнасяла ваксини срещу коронавируса от ЕС само за клинични проучвания. Това коментира говорителят на ЕК по въпросите на търговията Мириам Гарсия Ферер по време на обедния брифинг в Брюксел.

По-рано днес от Комисията съобщиха, че ЕС e изнесъл 34 млн. дози ваксини, които количества не са част от предварителните договорки на страните от общността с производителите. Данните са от механизма за контрол на износа, въведен на 30 януари 2021 година. Срокът на действие на схемата беше удължен до края на юни.

Най-голям е износът на ваксините от ЕС към Великобритания - малко над 9 млн. дози.

Разрешителният режим за износ обхваща компаниите, с които ЕС подписа предварителни споразумения за доставка - AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica (Johnson&Johnson), BioNtech-Pfizer, CureVac и Moderna.

От ЕК категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от CureVac, че заради този механизъм са забавени доставки на ваксината им за Южна Америка. По регламент издаването на разрешителното отнема два дни, но практиката показва, че реагираме много по-бързо, обясни Ферер.

Досега официално единствено Италия е отказала износ на ваксини от ЕС към трети страни. Става дума точно за продукти на AstraZeneca, предназначени за Австралия. Тогава Рим отбеляза, че компанията не е изпълнила ангажимента си към ЕС и затова не позволи износа.

Мириам Гарсия Ферер допълни, че при отказ от износ ваксините остават собственост на компанията, която ги е произвела. ЕК няма насоки какво трябва се случва по-нататък с тези количества, допълни тя.

ЕК регулярно се среща и контактува с производителите на ваксини срещу коронавируса и обсъжда производствените възможности и доставките за страните от общността, каза още говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Те файзер и модерна изнасят за клинични проучвания. Масов експеримент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още