IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК продължава да следи износа на ваксини срещу коронавируса

Общността остава голям износител на ваксини, коментират от Брюксел

14:35 | 11.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) удължава срока на действие на механизма за контрол на износа на ваксини срещу коронавируса до края на юни, съобщават от Брюксел. Причината са продължаващите проблеми с доставките на препаратите  в общността.

Механизмът беше лансиран в края на януари, когато стана ясно, че един от одобрените производители - AstraZeneca, няма да може да изпълни предварителните заявки.

По схемата, по която се разглеждат искания от страна на производителите за износ на ваксини, от началото на февруари до този момент от ЕС са изнесени малко над 34 млн. дози до 31 държави. Тези ваксини не са били обект на договорните отношения между ЕК и производителите, уточняват още от институцията.

Най-голям брой ваксини се изнасят към Великобритания (9,1 млн. дози), Канада (3,9 млн. дози) и Мексико (3,1 млн. дози).

"ЕС изнася значителни количества ваксини, нашите ангажименти към голбалната солидарност са истински", коментира комисарят по въпросите на здравеопазването в общността Стела Кириакидес.

Процедурата предвижда компаниите, които произвеждат ваксини, да подадат искане за износа. То се придвижва към европейските власти от страната, в която е ситуирано производството. От ЕК дават оценка на базата на допълнителните документи по искането, а в крайна сметка страните от общността на базата на тази оценка позволят или не износа на ваксини.

Преди седмици Италия забрани износа на ваксини на AstraZeneca към Австралия. Причината е, че компанията не изпълнява своите ангажименти към ЕС. От Брюксел подкрепиха Рим в това решение.

По време на обедния брифинг на ЕК говорителят Мириам Гарсия Ферер уточни, че няма специални изисквания какво се случва с дозите ваксини, за които страните от общността са отказали износ. Компаниите сами преценяват какво да направят с тях, обясни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dreamer
преди 3 години
САЩ забранява всеки износ на ваксини. ЕУ изнася въпреки увеличаващия се брой починали .... Кой е прав ще се види на 4 април
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
korn
преди 3 години
В ЕС се произвеждат ваксини които се продават на други държави. Някои от тези държави произвеждат ваксини и ги продават на ЕС. Някои от тези държави купуват ваксини от други държави. Тази ваксина може да бъде произведена от всяка една държава. Ходи разбери какво се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още