IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС въвежда временен разрешителен режим за износ на ваксини срещу коронавирус

Целта е прозрачност и гарантиране на достъп до ваксините, коментират от Европейската комисия

18:54 | 29.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) въведе очаквания в последните дни механизъм, изискващ разрешение за износ на ваксини извън ЕС. Мярката е временна и цели да се гарантира навременен достъп до ваксини срещу коронавируса за всички граждани на ЕС и да се преодолее настоящата липса на прозрачност, съобщават от институцията.

Чрез своите фондове ЕС подпомогна производители на ваксини с 2,7 млрд. евро. Опасенията са, че липсва прозрачност относно действията на някои от компаниите и от Брюксел искат да се уверят, че те ще изпълнят своите ангажименти. 

Мярката е приета по спешна процедура и предвижда разрешения за износ извън ЕС на ваксини срещу коронавируса в периода от 30 януари до края на март 2021 г. Тази схема се прилага само за износ от дружества, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за закупуване.

Въз основа на предишния опит с подобна мярка за личните предпазни средства през пролетта на 2020 г. Комисията ще подпомага държавите членки при създаването на съответния механизъм, за да се гарантира гладкото и координирано прилагане на регламента.

Тази мярка е целенасочена, пропорционална, прозрачна и временна, в пълно съответствие с международния ангажимент на ЕС в рамките на Световната търговска организация (СТО) и Г-20, посочват още от Брюксел. Тя е в съответствие с предложенията на ЕС в контекста на инициативата на СТО в областта на търговията и здравеопазването.

Ангажиран с международната солидарност, Европейският съюз изключи от тази схема доставките на ваксини като хуманитарна помощ или предназначени за държави по линия на механизма COVAX, както и за съседните на ЕС държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още