IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е изнесъл 34 млн. дози ваксини, повечето към Великобритания

Блокът е изнесъл дози към 31 страни и е одобрил 249 от 258 мобли за износ

21:56 | 10.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз е изнесъл 34 млн. дози ваксини срещу COVID-19 към други страни, цифра, която хвърля нова светлина върху горчивия спор между световните лидери за това кой има достъп до производството на ваксини в блока, пише Bloomberg.

С 9,1 млн. дози Великобритания е била най-големият реципиент на изнесени ваксини от ЕС към 9 март, сочи видян от Bloomberg документ. Канада е на второ място, като е получила 3,9 млн. дози, а САЩ са на осмо място с 954 хил.

На фона на обвиненията във „ваксинационен национализъм“, които доведоха до спор между британския премиер Борис Джонсън и високопоставени представители на ЕС, документът показва, че блокът е изпратил около един милион дози към Великобритания само през миналата седмица. Великобритания не е съобщила дали са изпратени дози към ЕС.

Проблемът се превърна в гореща тема на фона на натиска върху съюза и правителствата на страните членки заради значително по-бавния темп на ваксиниране от този във Великобритания и в САЩ. До момента блокът е раздал 9,6 дози на сто души, сочи индикаторът за ваксините на Bloomberg. За сравнение в САЩ дозите са над 28, а във Великобритания – близо 36.

Във вторник председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини САЩ и Великобритания, че са забранили износа, което Джонсън отрича. Говорител на Европейската комисия се дистанцира от твърденията на Мишел и заяви: „Но също така знаем, че ние, Европейският съюз, сме много, много активен износител на ваксини, а това не важи непременно за всички наши партньори“.

Документът, разпространен сред постоянни представители на страните членки, показва, че блокът е изнесъл дози към 31 страни, като е одобрил 249 от 258 молби за износ. До момента 55,3 млн. дози са били разпространени към страните в ЕС и Европейската икономическа зона, сочат данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Ваксини Ваксини

Износ на ваксини

Миналата седмица Италия блокира доставка на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca за Австралия, като използва въведена неотдавна регулация за разрешаване на износа за първи път. Но това е единствената молба за износ, която е отказана до момента, сочи документът.

При редовния си седмичен отчет пред британския парламент в сряда Джонсън заяви, че иска да „коригира“ Мишел. „Нека бъда ясен, не сме блокирали износа на нито една ваксина или компонент на ваксина. Противопоставяме се на ваксинационния национализъм във всичките му форми“, каза британският премиер.

Британското правителство твърди, че това дали ваксините са изнасяни извън страната или не е решение на производителите, а не на държавата. Ваксината на AstraZeneca е единствената произведена от Великобритания ваксина, която се предписва на пациенти в страната, но дози на Astra се произвеждат и в други страни.

В сряда транспортният министър Грант Шапс обвини високопоставени политици в ЕС, че вредят на ваксинационната програма на Великобритания, като правят „подвеждащи“ изказвания, които поставят под съмнение ваксината на Astra.

В няколко телевизионни интервюта той заяви, че по-малко британци са приели предложението за ваксиниране във Великобритания, след като представители на ЕС са подложили на съмнение ефективността на ваксината на AstraZeneca, ясна препратка към изказвания на френския президент Еманюел Макрон и други европейски лидери. През януари Макрон заяви, че ваксината е „почти неефективна“ за хора над 65 години.

„Просто трябва да запретнем ръкави и да ваксинираме хората. Искаме хората от останалата част на света също да бъдат ваксинирани“, каза Шапс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още