IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК договори още 4 млн. дози Pfizer/BioNTech през март за борба с огнища на COVID

Количествата от ваксината ще бъдат предназначени за борбата с огнищата на коронавирус и за улесняване на свободното движение през границите, посочват от Брюксел

14:33 | 10.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) е постигнала споразумение с BioNTech и Pfizer за доставката през следващите две седмици на още четири милиона дози ваксина срещу коронавируса, става ясно от съобщение от Брюксел. Тези количества ще бъдат предназначени за борбата с огнищата на коронавирус и за улесняване на свободното движение през границите.

"Използвани целенасочено — там където са най-необходими — особено в пограничните региони, тези ваксини ще спомогнат и за гарантирането или възстановяването на свободното движение на стоки и хора", смята председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

По време на обедния брифинг на ЕК стана ясно, че няма специфични допълнителни насоки към страните от общността за какви случаи и при какви обстоятелства ще ползват тези ваксини. "Вярваме, че страните от ЕС ще използват тези дози по най-добрия начин и отговарящ на техните нужди", заяви говорителят на институцията Ерик Мамер.

От Комисията посочват още, че през последните седмици се наблюдава спад на смъртността от коронавируса в ЕС, което се дължи на ваксинирането на възрастните хора и хората от уязвимите групи. 

В същото време обаче в Брюксел отчитат и появата на редица нови огнища на вируса в Общността. Това се дължи най-вече на разпространението на нови, по-заразни варианти на COVID-19, смятат от ЕК. В региони като Тирол, Австрия, Ница и Мозел във Франция, Болцано, Италия и някои части на Бавария и Саксония, Германия, както и в много други държави членки, броят на заразените и хоспитализираните рязко се увеличи през последните седмици.

Това накара и някои от държавите членки да приемат строги мерки, а дори в някои случаи и да въведат отново гранични проверки.

Ваксината на BioNTech-Pfizer показва висока ефективност срещу всички известни понастоящем варианти на коронавируса, посочват от ЕК. Компанията увеличи производствените си възможности в средата на февруари и по този начин ще успее да осигури допълнителните доставки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още