IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е блокирала пратка с ваксини на AstraZeneca срещу Covid за Австралия

Правителството в Рим засега не коментира случая, но според източник на FT решението не е взето едностранно и ЕК е участвала в процеса

18:33 | 04.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Италия е блокирала пратка с ваксини на Oxford/AstraZeneca срещу Covid-19, предназначена за Австралия, съобщава FT. Това е първата такава интервенция, откакто Европейският съюз (ЕС) въведе нови правила, които регулират доставките на ваксини извън блока, посочва изданието.

Рим е предотвратил износа на 250 хил. дози от ваксината. Италия е уведомила Брюксел за това в края на миналата седмица съгласно режима на ЕС за прозрачност на износа на ваксини. Комисията е имала правомощието да възрази срещу италианското решение и не го е направила, казват служители.

Този ход заплашва да засили глобалното напрежение във връзка с доставките на ваксини, след като съюзници от ЕС възразиха срещу въвеждането на режима на износ.

Съгласно противоречивата система, обявена от Европейската комисия (ЕК) в края на януари, базираните в ЕС производители на ваксини трябва да поискат разрешение от националното си правителство, където се произвежда тяхната ваксина срещу Covid-19, преди да я изнесат извън ЕС.

Схемата е част от отговора на Брюксел на изявлението на AstraZeneca, че ще пропусне целите за доставка на ваксини в ЕС. Това предизвика подозренията на европейските власти, че продукцията на ваксини се изпраща другаде.

AstraZeneca отказва коментар, както и Комисията.

Италианското правителство също засега не коментира случая. Източник на медията от кабинета казва, че решенията за разрешаване или блокиране на износа на ваксини не се вземат едностранно и че ЕК също участва във вземането им.

Новият премиер на Италия Марио Драги казва, че ускоряването на италианската кампания за ваксинация ще бъде фокусът на първите месеци от премиерския му пост. По-рано тази седмица италианското правителство обяви нови цели за ваксинация. Към 2 март страната е ваксинирала 4,6 млн. души.

Драги смени и двете водещи фигури, които отговарят за програмата за ваксинация. Тази седмица той назначи генерала от италианската армия Франческо Паоло Филиуоло за нов комисар за извънредни ситуации на мястото на Доменико Аркури. Премиерът назначи и нов шеф на италианската агенция за гражданска защита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още