fallback

Иван Маджаров: Ако спираме заради единични случаи, ще се ваксинираме 10 години

След около 2-3 седмици би трябвало "да тръгнем в обратна посока", каза председателят на Българския лекарски съюз

11:02 | 16.03.21 г. 11

"Ако продължим по този начин и всяка една странична реакция е повод за спиране на ваксинацията, ще се ваксинираме 10 години". Това каза по БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров в коментар за спирането на ваксинацията с AstraZeneca.

Според него спирането на ваксинацията с тази ваксина не е решение, базирано на науката, а е взето по-скоро под натиска на общественото мнение и страховете, които се разпространяват в обществото. Той подчерта, че отговорността за поставянето на ваксините не е застрашаваща здравето, а е превенция, която ще ни спаси от по-тежки последствия. И призова всеки за лична отговорност.

„Руска рулетка е в условията на вълна на епидемията, ако не си боледувал, сега да излизаш и да контактуваш с много хора“, каза Маджаров.

Според него няма причинно-следствена връзка между смъртните случаи на имунизирани лица с AstraZeneca и самата ваксина. Той обясни, че ако такава би съществувала, то в предварителните изпитвания на продукта би имало поне един описан подобен случай. 

Медикът смята, че сме се върнали назад с епидемията, но уточни, че това е било неочаквано и е било прогнозирано. "Беше ясно, че ако продължават да се развиват така нещата и да навлиза британският щам, който е по-заразен, ще наблюдаваме такава вълна“.

Маджаров обаче посочи, че в България има достатъчно болнични легла. По думите му България има над 50 хил. легла и трябва да се молим да не достигнем тяхната заетост на 100%. Тогава според него ще останат пациенти извън болниците, но тази перспектива не била реална.

Той подчерта, че в момента не се наблюдава страх и объркване сред медиците, какъвто е имало в началото на епидемията.

„Разкриването на легла обхваща всички лечебни заведения и никой няма право да бяга от сегашната ситуация, на всички е трудно, пациентите на всяка специалност изчакват тази извънредна ситуация. Всички заедно трябва да преминем този Рубикон“, заяви председателят на БЛС.

Иван Маджаров посочи, че спирането на плановите операции се прави с цел да се осигури достатъчно персонал за грижите за COVID болните.

Според него трябва да има електронна система за записване за ваксинация и при личните лекари. Нека всички пунктове да съществуват, но нека всички лекари се включат в тази ваксинация, всички те са готови, призова той.

Вече има много преболедували хора, отбеляза Маджаров и прогнозира, че след около 2-3 седмици би трябвало "да тръгнем в обратна посока".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
fallback