IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският здравен регулатор решава в четвъртък за ваксината на AstraZeneca

СЗО призова страните да не спират ваксинационните кампании

22:06 | 15.03.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Европейският здравен регулатор съобщи в понеделник, че ще проведе среща тази седмица, за да обсъди събраната информация за това дали ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 е допринесла за тромбоемболични събития при ваксинирани, предава Ройтерс.

Макар че разследването й продължава, Европейската агенция по лекарствата продължава да смята, че ползите от ваксината на AstraZeneca в предотвратяването на COVID-19 надхвърлят рисковете от странични ефекти.

"Събития, включващи кръвни съсиреци, някои с необичайни характеристики, като нисък брой тромбоцити, са се появили при много малък брой хора, получили ваксината ... Броят на тромбоемболичните събития като цяло при ваксинираните хора изглежда не е по-голям от този, който се наблюдава сред населението като цяло", пише EMA в прессъобщение.

"EMA работи в тясно сътрудничество с компанията AstraZeneca, с експерти по кръвни заболявания и с други здравни органи, включително британската MHRA (Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти) въз основа на нейния опит с около 11 милиона приложени дози от ваксината", допълва агенцията.

Европейският здравен регулатор също така посочва, че неговата Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) ще проучи данните за тромбоемболичните събития на 16 март и ще направи констатациите си на 18 март, заедно с "всички допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети".

В същото време Световната здравна организация (СЗО) призова страните да не спират ваксинационните кампании, след като още три европейски страни и една в Азия се присъединиха към още няколко, които спряха употребата на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca заради притеснения за безопасността, предава Ройтерс.

Тайланд обяви в понеделник планове да продължи да използва ваксината на англо-шведската компания, но Индонезия съобщи, че ще изчака, след като Ирландия и Холандия заявиха, че спират употребата й в неделя.
Дания и Норвегия обявиха изолирани случаи на кървене и тромби след ваксината на AstraZeneca. Ирландия и България спряха употребата на ваксината, а Австрия и Италия спряха използването на конкретни партиди.

СЗО заяви, че консултативният й панел е прегледат съобщения, свързани с ваксината, и ще публикува заключенията си възможно най-скоро. Но тя информира, че е малко вероятно да промени препоръките си от миналия месец за повсеместно използване на ваксината, включително в страни, където южноафриканският вариант на вируса може да намали ефективността й.

„Към днешна дата няма данни, че инцидентите са причинени от ваксината и е важно ваксинационните кампании да продължат, така че да можем да спасяване животи и да предотвратим сериозно заболяване от вируса“, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмейер.

AstraZeneca съобщи по-рано днес, че е провела преглед сред над 17 млн. ваксинирани в ЕС и Великобритания, които не са показали данни за повишен риск от тромби.

СЗО информира, че към 12 март над 300 млн. дози от ваксини срещу COVID-19 са били раздадени в цял свят, като не са регистрирани смъртни случаи, причинени от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ами *** да те мушнат с нещо друго ... да не си хептен капо ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
grainis
преди 3 години
Някой да ми препоръча добър адвокат да съдя ЕК за 1 млн. евро дато ме заблуди да се ваксинирам с Астра ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Извинявайте, 187 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Бе не знам, ама вчера в България са починали от усложнения от Ковид 182 души.Всеки сам да си прави сметката кое е по-опасно , ваксинацията или вируса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Six months before the pandemic, Bill Gates negotiated a $100 million contact tracing deal with a democratic congressmanhttps://***.bioterrorism.news/2020-07-08-pandemic-bill-gates-negotiated-contact-tracing-deal.html#
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
"обявиха изолирани случаи на кървене и тромби", не съм лекар, но как хем имаш тромб, хем кървиш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
На СЗО как да вярваш когато миналата година твърдяха,че маските не помагат ..... имат много дълъг път да си върнат имиджа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още