IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Германия се отказа от ваксината на AstraZeneca срещу COVID

Спирането на имунизацията с ваксината бе обявено от говорител на здравното министерство в Берлин

17:06 | 15.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия е поредната държава от Европейския съюз, която обяви, че ще спре поставянето на ваксината на AstraZeneca срещу коронавирус. Това съобщи говорител на министерството на здравеопазването в Берлин, цитиран от Ройтерс.

Норвегия и Дания първи спряха ваксинациите с ваксината на AstraZeneca заради случаи на проблеми с кръвосъсирването на наскоро ваксинирани. По-късно примера им последваха Исландия, Австрия, Италия, Балтийските страни и България.

Причина за драстичната мярка станаха няколко случая на съсирвания на кръвта при пациенти с поставена ваксина, като при някои се стигна и до смърт. За момента все още не е потвърдено, че именно ваксината е причина за фаталния изход. От компанията в изявление от неделя потвърдиха отново безопасността на своя препарат.

От германското министерство посочиха, че новите ограничения вземат предвид препоръка от Института „Пол Ерлих“, който отговаря за ваксините в страната.

„След препоръка от Института „Пол Ерлих“ правителството, от предпазливост, спира разпространението на ваксината на AstraZeneca“, се казва в позиция на здравното министерство. Оттам посочват, че здравният министър Йенс Шпан ще даде повече подробности по време на пресконференция.

По-рано миналата седмица ръководителят на германския Институт за заразни болести „Роберт Кох“ Лотар Вилер заяви, че няма доказателства пациенти, получили ваксината, да са по-склонни към развиване на проблеми с кръвта от такива от сходни възрастови групи без медикамента.

Въпреки че регулаторите в Европа се опитват да успокоят обществеността за безопасността на ваксината, то тревогите растат все повече. В някои италиански региони се отчитат завишен брой на отказите за ваксина с препарата на Astra. Властите в страната също така прибраха от мрежата стотици хиляди дози от ваксината.

На този фон решението на правителствата да спрат, поне засега временно, прилагането на медикамента, може още повече да забави целта на ЕС за имунизиране на три четвърти от населението с поне месец.

Въпреки това от ЕК успокоиха, че забавянето ще бъде компенсирано. Според Тиери Брьотон, еврокомисаря по въпросите на индустрията, от Pfizer ускоряват производството на нови дози.

При сегашния темп на ваксиниране от 1,26 млн. дози дневно ще са необходими 16 месеца, за да може ЕС да имунизира 75% от населението си с две дози от който и да е било препарат. За Великобритания този срок е от само пет месеца, а за САЩ – седем, показва тракерът на Bloomberg за поставени ваксини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
аз не знам що треа се ваксинирате изобще ? Утре ше каат ааа оооо ам тя и другата на Пфайзер с Модерната била отровна е имало само неколко бабички дет дали фира в Норвегия и тук таме по некой от първа линия в САЩа, Португалия, Швейцария ама дреме ви ... тва са страничните ефекти нали сами се подписвате там ? ..... после ваксарски паспорти не знам си кво, ам ако искате аз да съм набутания ?! ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Въпросът за АстраЗенека не трябва да се изолира сам за себе си и по този начин да се избегне и замъгли големият въпрос за процедурата на ваксиниране - "информираното съгласие" на ваксиниращите се, тоест прехвърлянето на отговорността изцяло върху тях, които ВЪОБЩЕ не са наясно с качеството на ваксините и страничните ефекти, икономическата война между фирмите, произвеждащи и налагащи своите ваксини в света, нуждата от ваксиниране, ако човек има изградени антитела и е преболедувал и т.н. Цялата обстановка е безотговорна голяма боза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Някой да ми препоръча добър адвокат да съдя ЕК за 1 млн. евро дато ме заблуди да се ваксинирам с Астра ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още