IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фр. Тимерманс: ЕС допусна грешки при поръчките на COVID ваксините

Европейският подход е „също в интерес на по-богатите държави членки“, според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен

10:55 | 14.03.21 г. 2
<p>
	Франс Тимерманс. <em>Снимка: Европейска комисия</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка: Европейска комисия

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс признава в интервю за неделния брой на германския вестник „Тагесшпигел“, че Европейският съюз (ЕС) е допуснал грешки при разработването на стратегия за ваксинация срещу Covid-19 за страните членки.

Европейският подход е „също в интерес на по-богатите държави членки“ като Германия, добавя в интервюто председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщава БНР.

„Вярно е, че бяха допуснати грешки при поръчването на ваксините в Брюксел, както и в страните членки“, казва Тимерманс в интервюто. "Готов съм да направя равносметка в края на пандемията - тогава ще можем да видим какво сме свърши добре и какво сме сгрешили", допълва той.

ЕК е поръчала общо най-малко 1,4 млрд. дози от четирите коронавирусни ваксини, одобрени в Общността, което на теория е повече от достатъчно за 450-те млн. жители на държавите членки в блока.

Комисията обаче е подложена на критика заради колебливия си подход и стратегически грешки при поръчването на ваксини. Разпределението на дозите между членките на ЕС се определя като несправедливо в някои столици на ЕС, отбелязва ДПА.

Шестима европейски лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов, поискаха разговори между страните членки относно разпределението на ваксините в съюза.

Висш представител на ЕС припомни, че следващата среща на върха е на 25 и 26 март. Тогава най-вероятно ще се обсъждат доставките и разпределението на ваксини в блока. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
признат грях, е половин грях... верно, че много половинки ви се натрупаха, ама да не ви пука... не сте на избираеми позиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Имаше една евреиска поговорка - Ако нещо може да се реши с пари, то това не е проблем, а разход, проблем е когато няма пари. Та в тоя ред на мисли, богатите винаги ще се оправят. При това първо себе си, защото не са станали богати, като "раздават милостиня" на останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още