IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата удължава мерките в подкрепа на затворения бизнес

Ние сме на разположение на бизнеса и всяко едно решение го взимаме с него, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов

14:31 | 18.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

"Поемаме ангажимент за пълна подкрепа за бизнеса за десетте дни, в които ще действат нови противоепидемични мерки", каза на брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му "когато имаме здрави хора, ще имаме здрава икономика, мерките трябва да вървят заедно".

„Ние сме на разположение на бизнеса и всяко едно решение го взимаме с него“, добави той и обясни, че продължават мерките 80/20, 60/40, 75/0 и „Запази ме“, както и тези, които действат през националната агенция за приходите (НАП), Българска банка за развитие (ББР) и Фонда на фондовете.

Министърът обеща да се работи бързо за задействане на сегашните мерки.

„Разбирате, че трябва да работим заедно. Днес Националният оперативен щаб взе решение за противоепидемични мерки в интерес на здравето на хората. Направихме консенсус и всички работим заедно, за да отговорим на нуждите на бизнеса. Предприемаме незабавни мерки в координация с всички заинтересовани страни в рамките на диалог и консенсус“, добави Борисов.

Днес бе обявено, че здравните власти връщат сериозните ограничителни мерки в цялата страна от понеделник (22 март) с продължителност 10 дни. По думите на Лъчезар Борисов засегнатите от новото затваряне бизнеси ще могат да се възползват от нова антикризисна мярка, отново през Националната агенция за приходите и по линия на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”.

По процедурата досега бяха изплатени около 65 млн. лв. Помощта е в размер на 10 или 20% от оборотния капитал за съответния период на миналата годинам, уточни ресорният министър.

Той подчерта, че сега подкрепата ще е за всички сектори, засегнати от новата заповед на министъра на здравеопазването, която предстои да бъде издадена по-късно днес. Министърът увери, че докато се чака нотификация от Европейската комисия (ЕК), необходима, за да заработи новата мярка, фирмите ще да могат да кандидатстват и в периода на изчакване.

„Разработихме процедура, заедно с НАП, така че засегнатите бизнеси да бъдат подкрепени в рамките на десет дни. Имаме готова платформа, работим в комуникация с всички заинтересовани страни“, каза Борсов.

Той съобщи още, че от следващата седмица се очаква да започнат да заработят и мерките по отношение на физическите лица. Там освободихме още 100 млн. лв. ресурс за тази процедура, каза министърът и добави, че продължава работата по разработването на нови финансови механизми, които да са в помощ на засегнатите бизнеси и хора.

Междувременно Българската ритейл асоциация (БРА) изпрати писмо до премира Бойко Борисов с 3 искания във връзка с 10-дневното затваряне.

Търговците на дребно са категорични, че финансова подкрепа на държавата е необходима незабавно и призоваха за бързо изплащане на вече предвидените помощи на хората в бранша. Според тях финансовата подкрепа по одобрени програми, например за подпомагане на малки и средни предприятия с 10% от оборота, не е достигнала все още до преобладаващата част от засегнатите от предишните две затваряния търговци.

От асоциацията посочват, че служителите в магазините са също „на първа линия“ и апелират към държавата въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет. Да се предприемат спешни мерки за подпомагане на търговците на дребно е третата мярка, която БРА предлага. Финансова подкрепа от държавата е необходима сега, за да може търговците на дребно да продължат да осигуряват работни места, посочват от асоциацията.

„Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще. Здравето е приоритет на всяко правителство и на всички граждани. Ще спазим мерките, които разпоредихте, но без помощ от държавата няма как да оцелеем“, пише още в писмото.

Според бранша сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 хил. души в страната. Около 85% от магазините на членовете на Българската Ритейл Асоциация бяха затваряни неколкократно заради ограничителни мерки. Голяма част от тях нямат нито един обект извън търговски център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Продажни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Долу всички Тиквеници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още