IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строгите ограничителни мерки влизат в сила от 22 март за цялата страна

Те ще продължат 10 дни

10:23 | 18.03.21 г. 7
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Здравните власти връщат сериозните ограничителни мерки в цялата страна от понеделник (22 март) с продължителност 10 дни в опит да овладеят третата вълна на коронавирусната пандемия. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

Мерките, които влизат в сила от понеделник (22 март):

- Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечение. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома или офиса.

- Всички юридически или физически лица, които са собственици или управляват обекти - места за хранене в хотелите, следва да организират дейността си по начин, който осигурява изхранването на гостите по стаите.

- Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки. Изключения се допускат за обектите, предлагащи хранителни стоки, представляващи магазини тип супермаркет или хипермаркет.

- Преустановяват се посещенията на търговските центрове, представляващи повече от една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти.

Преустановяват се посещенията в търговски центрове тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебни заведения, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, ателиета за химическо чистене, офиси на телекомуникационни оператори и други доставчици.

- Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, изложения или други мероприятия в присъствена форма.

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

- Преустановяват се посещенията на фитнес центрове и зали за групови занимания, както и самостоятелни плувни комплекси и басейни.

- Преустановява се посещенията на всички културни и развлекателни мероприятия - кина, музеи, галерии, сценични прояви и др.

- Не се допускат тържества от частен характер - сватби, кръщенета и др. с присъствие на повече от 15 души.

- Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и спортен състезателен характер за всички възрастови групи се провеждат без публика.

- Забранява се провеждането на масови обществени мероприятия на открито.

- На всички пазари, тържища и базари се въвежда еднопосочно движение и спазване на дистанция.

- Преустановяват се присъствените учебни занятия в училища и центрове за подкрепа; решението за преминаване в електронна среда на обучение ще вземе министърът на образованието и науката при условията и реда на закона.

- Преустановяват се груповите извънкласни занимания.

- Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения, с изключения.

- Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли.

"Целта е продължаване на ефективен контрол върху пандемията и да не се стига до „лошите спомени“ от ноември, мотивира министърът връщането на ограниченията.

Мерките идват на фона на хилядите нови случаи на COVID-19 на дневна база и рекордния брой хоспитализирани в болниците в цялата страна.

Заболеваемостта в България за 14 дни е 483 на 100 хиляди души, което ни отрежда 9-о място в ЕС - след Чехия, Естония, Унгария, Малта, Кипър, Полша, Швеция и Словакия. На Балканския полуостров сме на трето място. По отношение на 14-дневната смъртност за същия период достигнахме 11 на 100 хиляди души, което ни отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров.

„Всички области, с изключение на Търговище, са с висока заболеваемост. Най-сериозно е положението в Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил. Най-ниска заболеваемост има в Търговище, Видин, Разград и Кърджали”, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. 

По думите му британският щам е засегнал целия континент. „В Централна Европа и на Балканите стойностите са много високи. Затова беше необходимо да въведем по-строги мерки. Няма да има полицейски час и ограничаване в излизането, както е в много държави”, каза Ангел Кунчев.

За последното денонощие в страната са установени 4201 нови случая на коронавирус при направени 17 652 теста (близо 24 процента положителни). 136 души са починали, показват данните от Единния информационен портал.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас достигна 291 769. Те са установени от 1 897 593 направени теста.

Общо 11 715 души с коронавирус са починали у нас от началото на пандемията.

Активните случаи са 49 597. От тях са хоспитализирани 7 804 души, включително 609 в интензивно отделение.

1 641 души с положителен тест за коронавирус са оздравели през последното денонощие. Общият брой на излекуваните е 230 457.

От началото на кампанията у нас са били поставени 350 702 дози ваксина, 4 708 от които през последното денонощие.

Ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че последните данни са за заболеваемост от 551 на 100 хиляди души, което е средната стойност за страната. В сравнение с миналата седмица има нарастване с 40%, а на базата на две седмици нарастването е с 94%.

По отношение на смъртността има стръмно покачване на кривата. За една седмица се е покачила с 46%, а на база на две седмици със 124%.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова уточни, че ще предложи на софийския оперативен щаб дистанционното обучение за учениците в столицата да бъде допълнително удължено с два дни – 1 и 2 април, (след което започва пролетната ученическа ваканция, бел. ред.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ти май въобще не си наясно кой стои зад хиперинфлацията през 97а ... не че харесвам Гечев , ама Жан просто беше бушонът ... за повече подробности лилавия от Драгалевци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Lucifer
преди 3 години
На теб пък какво ти е ясно????...я попитай Гечев-фин.министър при Жан, как се измъкна след хиперинфлация и 12 фалирали банки за 6 месеца а сега отворил уста като клоз*етна дупка???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Lucifer
преди 3 години
Изборите не ги насрочи оня с джипа а оня с юмрука! Него питайте защо избра възможно най-тъпата дата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
Винаги е било ясно. Сега обаче трябва да се измъкне за пореден път от отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
bertram
преди 3 години
не искат да отложат изборите мизерницитезащото ако изборите се отложат с месец ще бъде в пълнота ясно колко живота и щети са на сметката на хаотичното управление на онзи с джипа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
pass
преди 3 години
Това мерки ли са? МОже би най-либералните такива, а после има пак да се извъртат и да казват че имало болни, защото народа не спазвал мерките. Мерките като цяло се спазват, проблемът е че самите мерки като цяло са само проформа, колкото да се каже че има някакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Шутът-президент в Украйна Зеленски навремето рече:- Сега му е времето да се занимаем с един наш проблем - демографията.Уви, там мрът още по-скоростно от преди.Ама на Хегемонията народ в колониите не им трябва. Не им трябва произлиза от думата - изобщо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още