fallback

България получава 1,3 млн. ваксини на Pfizer в следващите три месеца

Хората, които идват да се имунизират в "Пирогов", може да избират ваксина още следващата седмица, каза проф. Асен Балтов

10:28 | 02.04.21 г. 7

България ще получи допълнителни дози ваксина през следващите три месеца чрез механизъм за солидарност. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Facebook.

Късно снощи стана ясно, че заедно с Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получим общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност.

Премиерът посочи, че снощното решение е показало солидарността на държавите и готовността им да се откажат в полза на друга страна. 

„Пикът на вълната вече върви надолу, ваксинираните стават повече от заразените. Оздравелите стигат броя на заразените”, написа Борисов. 

Определени са 1 259 728 допълнително количество ваксини на Pfizer на България, което ще бъде дадено в следващите 3 месеца. Това потвърди и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ.

По думите му по този начин ваксинационният план ще бъде на сто процента изпълнен и дори преизпълнен. Това ще доведе до покритие на над 70% ваксинирани до края на септември, добави проф. Балтов.

"Кога ще дойде пратката, ще стане ясно през следващата седмица. Имайки 1 милион до края на месец април, след това милион и половина до май и 2 милиона вече ваксинирани до края на юни, ще имаме натрупан колективен имунитет, заедно с преболедувалите, които ще са не по-малко от 500 хиляди. 2,5 милиона души покритие ще бъде достатъчно да живеем по-спокойно и по-нормално и да имаме едно хубаво лято", допълни проф. Балтов.

Според него при имунизацията трябва да се започне с хората над 75-годишна възраст, след това от 70 до 75, от 65 до 70-годишна възраст. Когато има повече дози, те ще бъдат разпределени пропорционално както към общопрактикуващите лекари, така и към ваксинационните пунктове, отбеляза Балтов.

"Надявам се хората, които идват да се имунизират в "Пирогов", да могат да избират ваксината си още следващата седмица. Също от другата седмица ще заработят и мобилните екипи. Ваксинираните са много по-защитени от преболедувалите, тъй като при тях имунитетът спада", коментира проф. Балтов.

"Най-добрата ваксина е поставената, в никакъв случай не можем да кажем, че ваксината на AstraZeneca е по-малко подходяща от РНК ваксините. Ако някъде се води фирмена война, ние ставаме потърпевши, но тя не се води в България", заяви той.

По думите му повече пациенти вече имат нужда от кислородна терапия, като в момента в "Пирогов" се харчи над 8 тона втечнен кислород на денонощие.

По думите му е нормално при затлъстяване или при хора с хронични сърдечни заболявания да се предписва лекарство против съсиреци.

Той изрази надежда пикът на третата вълна да е достигнат и натискът да започне да намалява.

„Ако до края на юни достигнем 50% ваксинирани, каквото е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има. Ако достигнем 70%, епидемичното развитие е невъзможно”, коментира по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Оттук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират", поясни той.

„В края на април ще имаме достатъчно ваксини и ще можем да избираме от няколко видове", каза и главният държавен инспектор.

Ангел Кунчев коментира и възможността България сама да произвежда ваксини.

„Идеята да произвеждаме сами ваксини е реалистична само в рамките на международно сътрудничество. Не сме толкова голяма страна, нямаме чак толкова огромни средства, които да влагаме в инвестиции, които не знаем как ще се изплатят”, смята главният държавен инспектор.

Според него ваксинацията може да стане изискване за започване на работа в определени сфери.

„Съгласен съм за работещите в социални домове ваксинацията да е задължителна. Изпратих писмо до социалния министър с молба да обяснят на тези хора колко е важно да се ваксинират. Предлагам това да е предварително условие за започване на работа в такива ключови сфери като болници и домове за възрастни хора”, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
fallback