IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При над половината от протоколите: ВМРО остава извън парламента*

"Демократична България" води на ГЕРБ в два от трите многомандатни района в София

07:45 | 05.04.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

В 45-то Народно събрание се очаква да влязат шест партии. Това сочат междинните прогнозни данни от обработените до момента от фирмата "Информационно обслужване" секционни протоколи след вчерашния вот на база 54.63%  от обработени протоколи в Районните избирателни комисии към 09,30 часа.

Ето и резултатите:

ГЕРБ/СДС - 24,88%. Формацията печели в 21 области  "Има такъв народ" -18.74%

БСП за България - 14.91% 

Демократична България - 10.53%. ДБ изпреварва ГЕРБ в два столични района - 23 и 24.

ДПС - 8.99%

Изправи се! Мутри вън! - 4.98%

Под чертата от 4 процента остава ВМРО с резултат от 3.55%

Партия "Възраждане" е с 2.79% , Воля - НФСБ - 2,44%, както и  БНО на ВАСИЛ БОЖКОВ – 3.14%. "Републиканци за България" - 1.10%". Атака" - 0,51%. Партия АБВ - 0,5%

12 723 души са заявили, че не подкрепят никого. 

От вота в чужбина най подкрепени са "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Демократична България" пък печели изборите в два от трите многомандатни района в София, показват резултатите на Централната избирателна комисия към 6:30 ч.

В 23 МИР обединението е получило 29 на сто от гласовете. С 19,8% се нарежда ГЕРБ-СДС, а "Има такъв народ" събира 14% от вота.  

В 24 МИР са обработени близо 45% от протоколите. Към момента резултатите на "Демократична България" и ГЕРБ-СДС са почти изравнени. Управляващата партия събира 23 на сто от гласовете, но изостава с 0.5 процентни пункта от "Демократична България". 

В 25 МИР, където водач на листата на ГЕРБ е премиерът Бойко Борисов, управляващата партия води при 36% обработени протоколи. За ГЕРБ са гласували 23,7%. На второ място се нарежда "Има такъв народ" с 18,8 на сто, а за "Демократична България" са гласували 16,5%.

Късно в изборната нощ премиерът Бойко Борисов поиска да остане във властта от позицията на първа политическа сила. В пореден монолог и в отсъствието на журналисти той се обяви за нуждата от някакъв вид правителство от експерти поне до края на годината заради пандемията и очаквани евросредства, твърдейки, че той е най-подготвен да управлява страната. 

Малко вероятно е обаче да успее да обедини достатъчно подкрепа околко себе си, след като ГЕРБ и БСП твърдят, че не е възможна коалиция помежду им. Слави Трифонов също се отрече няколко пъти от ГЕРБ, БСП и ДПС, а допусканите от него партньорства с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" биха събрали общо 87 гласа. Формацията на Мая Манолова също показа в кампанията, че приема такава формула. От "Демократична България" и в изборната нощ заявиха, че коментари и разговори ще започнат при официални резултати.

Официалните резултати трябва да бъдат обявени до 4 дни - най-късно на 8 април, а имената на избраните за народни представители - най-късно на 11 април.

След това президентът Румен Радев трябва да свика първото заседание на новоизбрания 45-и парламент, на което обикновено се избира ръководството му. Срокът по Конституция е до месец след изборите, но очакванията са държавният глава да не бави свикването на депутатите, тъй като неведнъж е заявявал, че иска страната бързо да има действащо Народно събрание.

* Обновена в 10:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Aз не виждам защо някой би вярвал на екзит пуловете, хората там могат да лъжат, да не кажат за кого са гласували и тн., дори на 1/3 преброени разминаването е значително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Repoman
преди 3 години
Вчера ВМРО-то много се бяха зарадвали, че все пак ще са вътре в парламента, защото след 4-те години в управлението отблъснаха и малкото си привърженици. Е да, ама май е било прибързано, не че е някаква изненада де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Най-тъжното е, че като се махнат купените гласове от ГЕРБ, чалгарят е първа политическа сила, това говори достатъчно за хората тук и отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
das
преди 3 години
Абе не ги мислете ВМРО-то, НФСБ-то, Воля-та, и т.н. Те си кешираха постиженията в миналия парламент и всички го знаеха, че това ще ги закопае, защото бяха казали че нямало да бъдат с ГЕРБ. Но заради общото благо се навиха на компромис за да кешират, сега вече се видя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
bertram
преди 3 години
ако влязат ще е само заради купения набързо ромски вот и машинациите на константинов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
паспортопродавача заслужено аут ... и онова пиянде джамбазки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Дано!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още