IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политици: Партиен лидер трябва да състави правителството

Предсрочни избори при изчерпване на конституционната процедура са вариант според Томислав Дончев, Николай Хаджигенов и Тома Биков

13:21 | 08.04.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, Архив</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, Архив

Гласът на експерта

Според проф. Екатерина Михайлова, експерт по конституционно право, в рамките на 7 до 10 дни след започване на консултациите, ще има яснота за състава на правителството. Това ще се случи, като се свика Народното събрание.

"Трябва народните представители да положат клетва, да се изберат председател и заместник-председатели на парламента, да се приемат правила, по които да се сформират парламентарните групи, защото консултациите се водят с тях", напомни по БНТ проф. Михайлова.

По думите ѝ според Конституцията председателят на Народното събрание трябва да се избере на заседанието, на което ще се закълнат депутатите, и практика е името на председателя да бъде от първата политическа сила и най-голямата парламентарна група.

"От председателя можем да разчитаме бъдещите политически конфигурации. Страната без правителство няма как да остане. До момента, в който бъде избрано, сегашното правителство управлява в оставка. Ние в момента не знаем защо ще се свиква Велико народно събрание", каза проф. Екатерина Михайлова.

Тя коментира и представянето на десните партии на парламентарните избори.

"При десните има състезание, няколко членуват в семейството на Европейската народна партия. За дясното претенцията е голяма, но по-големите проблеми са в лявото. Аз намирам своето дясно представителство в момента в парламента", заяви проф. Екатерина Михайлова.

Социологията за партиите

Социологът Андрей Райчев не вижда разбирателство между партиите, но очаква Борисов да се оттегли. По БТВ той определи държанието на Бойко Борисов като високомерно.

„Ако неговото предложение за съставяне на правителство е искрено, то нямаше да е публично", смята Райчев. "Борисов ги предизвиква.“

Той не очаква да се състави правителство. Според него дори и да се направи кабинет, диалогът в управлението ще е труден.

„Представете си „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и Демократична България да се договорят. Те трябва да се допитват до всеки въпрос. При демократите има двама съпредседатели, при "Изправи се! Мутри вън!" – освен Мая Манолова, са Хаджигенов и Бабикян. Слави не може с един да преговаря, камо ли с пет души“, коментира социологът.

Той допуска, че ще има избори до дупка, макар че това ще е лошо за страната. Прогнозира и по-голям крах на БСП при евентуален предсрочен вот. „Страшна криза е в БСП. При нови избори те може да са трета, та дори четвърта и пета сила. Унижението е голямо“, заяви Андрей Райчев.

Той смята, че Корнелия Нинова отдавна е трябвало да бъде в оставка, но подчерта, че оцеляването на БСП е важно за българската политическа система.

Социологът обърна внимание, че с излизането на Бойко Борисов от властта ще се отворят дефицити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още