fallback

Говорителят на служебния кабинет: Разкритията за ББР са скандални, няма да спрем дотук

Антон Кутев не изключи всички областни управители и ръководителите на Областните дирекции на МВР да бъдат сменени

10:51 | 17.05.21 г. 8

Разкритията за Българската банка за развитие (ББР) са скандални, няма да спрем дотук. Това каза по Нова телевизия говорителят на служебния кабинет Антон Кутев по повод разкритията, които направи вчера служебният министър на икономиката Кирил Петков за банката.

Кутев не изключи всички областни управители и ръководителите на Областните дирекции на МВР да бъдат сменени.

„Това ще бъде част от промяната за честни избори, тъй като именно областните управители и ОДМВР са онзи механизъм, който контролира изборите на място. "Няма как да се купуват гласове, ако няма разпънат чадър от ОДМВР", каза Антон Кутев.

Във връзка със скандалните разкрития за ББР Кутев коментира: „Очевидно министър Кирил Петков знае повече от мен за проверката в Българската банка за развитие. Около 1 млрд. лв. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки. Факт е, че част от тях са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, защото това е държавна банка. Оказва се, че основната дейност на държавата е да крепи големия бизнес”.

„Факт е, че само за три дни служебното правителство направи много, а ние няма да спрем дотук. Дали проверката ще стигне до прокуратурата, ще разберем тази седмица”, добави Кутев.

Той коментира и уволненията по високите етажи на властта от последните дни.

„Няма как да смениш политиките, ако не смениш хората, които ги представляват. Това са почтени професионалисти. Аз не вярвам някой да тръгне да сменя хора, които си вършат работата".

Според Кутев първа задача на кабинета е подготовката на парламентарните избори. „Няма цена, която да не може да се плати, за да се осигурят честни избори“, посочи Кутев.

Относно машинното гласуване говорителят на служебния кабинет каза, че и правителството, и ЦИК са амбицирани да направят най-доброто.

Ваксинацията и кризата с COVID представлявали голям проблем, каза още гостът. „Не е въпросът да се махат зелените коридори, търсим повече участие на личните лекари - трябва да се мисли за пенсионерите, за училищата, за университетите”, обясни той.

Що се отнася до Националния оперативен щаб, решение се чака до 2-3 дни, вероятно ще има промени, според говорителя на служебното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
fallback