IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекаралата НАПLeaks в отпуск Галя Димитрова е освободена като шеф на НАП*

На нейно място е назначен Румен Спецов, а Димитрова е освободена заради системно неизпълнение на служебните си задължения

10:31 | 14.05.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено, а  мотиви в съобщението за рокадата не се посочват. 

По време на представянето на екипа си служебния министър на финансите Асен Василев обясни, че Галя Димитрова е освободена заради системно неизпълнение на служебните си задължения като визира хакерската атака срещу Националната агенция за приходите от юли 2019 г., когато данните на над шест милиона граждани станаха публично достояние - случаят е известен и като НАПLeaks.

По време на хакерската намеса Галя Димитрова бе в платен отпуск, който не бе преустановен. Вместо нея обяснения пред медиите даваше единствено говорителят на НАП Росен Бъчвариов. „Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план“, каза през лятото на 2019 г. Галя Димитрова, като отказа и да подаде оставка.

Преди дни ВАС осъди НАП на символично обезщетение от 500 лева по жалба на един от засегнатите от теча на данни граждани. Комисията за защита на личните данни също наложи глоба от 5,1 млн. лв. на приходната агенция, но НАП обжалва постановлението в съда. 

Днес Василев спомена и това решение като една от причините за смяната. "ВАС потвърди решението за неправомерно въздействие на НАП", каза той. Призна, че засега сумите, които НАП дължи са ниски, но поясни, че се очакват много нови дела. 

В периода между 2017 г. (когато Димитрова оглавява агенцията) и 2020 г. е отчетена ниска събираемост по ревизионните актове, каза още Василев. От актове за над 4 млрд. лева са събрани само над 2 млрд. лева. 

„Данните, които имаме от НАП, показват, че за периода 2017-2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани, а 45% не са събрани. Начислени са 4,3 млрд. лв.  вземания с ревизии, а са събрани 2,252 млрд. лв.“, допълни той. Според Василев ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост. „66,5% са потвърдени изцяло или частично. Другите не са", добави Василев. Той дори каза, че е изненадан, че Галя Димитрова не е била освободена по-рано.

Димитрова бе критикувана и заради това, че през 2020 г. със свое решение правителството увеличи основната ѝ месечна заплата на 5500 лева. В решението на кабинета се посочваше, че повишението от 10% е свързано с нараствастването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2020 г. През същата година във ведомството бяха раздадени бонуси за около 30 млн. лева. 

Асен Василев обеща в следващите 2 месеца да има проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса. Ще се проверява дали касовите наличности са където трябва да бъдат. „Всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група. Трябва да бъдат сложени под особен фокус на НАП“, подчерта Асен Василев.

На въпрос за спорната наредба Н-18, промените по която бяха замарзени, а НАП и МФ отнесоха доста критики, служебният министър обясни, че според него наредбата в този си вид не трябва да бъде приемана, а напълно преработена. Той обаче не се ангажира със повече коментари по темата. 

Според съобщението от МС Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. В периода 2009-2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

Според служебния финансов министър основната задача на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци и „да се махне терорът, който седи над малките данъкоплатци“.

*Обновена с позицията на финансовия министър Асен Василев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Гледах я тая при Цънцарова. Иначе рядък но, за ГЕРБ - стандартен, нагъл тип. Само затвор за такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Тая верно е за затвор, ама и новия е пълен *** :)Ясно е защо е там, бушон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
drakkar
преди 2 години
Отписаха милиони ДДС , тормозят обикновенихора за наложени платежи . *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
новият шеф на нап ... https://***.youtube.com/watch?v=n2xhi8-XIrQда му мисли , който крие данъци ... :))) ... машала , добре балансирана мускулатура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
Frosty
преди 2 години
Тази проклета партия герп + всичките им калинки трябва да бъдат изхвърлени напълно от българския политически живот, и тогава всичко ще се оправи.България може да стане богата страна като Швейцария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
Frosty
преди 2 години
Браво! Отлична работа на служебното правителство. Всички герберски бушони и калинки трябва да бъдат изритани и изчегъртани от държавната администрация и от ръководните постове!Всички виждаме, че откакто мyxльото Борисов беше изритан от премиерския пост, нещата в България вървят към по-добро с всеки изминал ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
bertram
преди 2 години
тази не е само за освобождаване, а за подвеждане под отговорноствижте колко милиарда от несъбрано ДДС отписаха с горанов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 0
pioner
преди 2 години
Именно защото съм работил в тази сфера мога да кажа, че чистката там трябва да е тотална. Писнало ми е от неграмотни данъчни, а тези които разбират вес пак нещо са корумпирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
Tobywolf
преди 2 години
Точно така, дайте да си говорим открито! Повишаването на събираемостта е въпреки, а не поради присъствието на персоната в НАП. Подобряването на средата преди Ковид кризата е причината. Иначе абсолютно нищо не направи за затлачените от години проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
s3
преди 2 години
Нека да не казваме на бялото че е черно. Нападжийницата докарва рекордни приходи на държавата ни последните години, от които 2/3 са си от ДДС-то. Това е много труд, да събираш толкова много приходи главно от косвени данъци. Но ако човек не е работил в тази сфера няма как да разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още