IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП: До седмици ще е ясно каква точно информация е разкрита след теча на данни

В момента около 70 млн. записа от неправомерно публикуваните лични данни се сравняват един по един, твърди Росен Бъчваров

10:37 | 29.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До няколко седмици ще стане ясно каква точно информация е разкрита при хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП). Това обясни пред БНТ говорителят на приходната администрация Росен Бъчваров.

Той обясни още, че няма необходимост да се сменят лични карти и няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на хората след кибер нападението. 

Бъчваров посъветва хората, които имат изтичане на данни да сменят паролите на електронната поща, както и ПИК-кода за електронните услуги на НАП, в случай че имат такъв.

„В момента около 70 млн. записа от неправомерно публикуваните данни се сравняват един по един, за да се види дали това, което е публично оповестено, е тъждествено вярно“, каза Бъчваров.

Според него разговорът за отговорността е неминуем. Въпросът е, че в момента има развиваща се ситуация, наказателен процес за установяване на причините.

Процесът на установяване качествена ли е била защитата на личните данни и има ли необходимите технически мерки е нещо, което Комисията за защита на личните данни изследва, уточни говорителят на НАП.

Той добави, че почти всеки, който е подавал данъчна декларация през последните години, е в кръга на засегнатите хора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още