IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Галъп": Същата конфигурация в парламента и след вота на 11 юли

Почти 58% от анкетираните твърдят, че със сигурност ще гласуват на предсрочните избори

17:10 | 19.05.21 г. 21
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

След предсрочните парламентарни избори на 11 юли в парламента ще влязат същите шест партии, които бяха и в 45-ото Народно събрание. Това сочат данните от представително изследване на „Галъп интернешънъл“ за електоралните нагласи, проведено между 7 и 14 май сред 812 пълнолетни българи.

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така: ГЕРБ биха разчитали на 22,8% от гласовете, като тепърва ще се види дали и доколко влияе евентуална нова коалиция със СДС (с десети от процента). „Има такъв народ“ би разчитала на 20,1%, БСП – на 16,1%, „Демократична България“ – 11,6%, ДПС – 11,2% и „Изправи се! Мутри вън!“ – 5,6%.

Под 4-процентната бариера остават -  ВМРО – 3,1%, партията на Васил Божков с 2,8%, „Възраждане“ – с 2,6%, „Воля“ – 1,4%. Общо 2,7% са за други партии, които имат под процент заявена електорална подкрепа – сред тях с отличими стойности са „Атака“, НФСБ, „Републиканци за България“, АБВ, формацията на Минчо Христов, КОД и др.

Водещите преговори формации като ВМРО, „Воля“, НФСБ, „Атака“ и т.н. явно имат възможност за сумарен резултат от близо 5% – макар автоматичното сумиране да не е винаги най-удачен подход в политическите изследвания.

57,9% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,7% казват, че вероятно ще гласуват, 8,3% – че вероятно няма да гласуват. 13,7% казват, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят. Тепърва ще става ясно каква активност за изборите се очертава – при излизането на официалните избирателни списъци.

Ситуацията като цяло остава непредвидима. Затова на този етап не е съвсем коректно да се конкретизира формула за брой потенциално влизащи в парламента формации. Текат и коалиционни преговори, посочват социолозите.

От "Галъп" уточняват, че това е картината на електоралните нагласи към този момент. Тя е „моментна снимка“ и няма как да е прогноза за изборен резултат. Снимката няма как дословно да отчете потенциални коалиции, като например ГЕРБ-СДС, обединение на националистически формации и други обединения.

Минимален процент биха гласували с „Не подкрепям никого“.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Данните са от редовното независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ „лице в лице“ с таблети, проведено между 7 и 14 май, сред 812 пълнолетни българи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 6
shinawatra
преди 2 години
Стига гербаджийски партенки, не изключвам ГЕРП да останат и с 10%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 9
shinawatra
преди 2 години
Черепа да се стегне и да влезе! Само това гарантира смъртта на Боко Тиквата, другото е бошлаф работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 10
georgi_shum
преди 2 години
Просто слушам какво говорят хората. :) Общувам с адски много хора от най различни среди. И на тая база. Една извадка ти давам 5 познати, заможни хора не гласували април - твърдо казват, че сега ще гласуват. 2 за герб, 1за ристьо, 1 за БСП и 1 за ДПС. Един от тях е склонен и често допуска определени партии са агитират във фирмата му. Другите 4, както и аз не позволяваме такива неща. Познай тоя дето позволява, за кого ще гласува. И не отписвайте ББ. От Стара коза яре е и лесно няма се даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 2 години
на базата на какво правиш тази прогноза... Мутрата е бита карта вече... последния месец много се изложи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
и лошото че Бащицата по план график требеше да ходи в усато тва лето да нагледа Ф-16-ките как вървят и да се снима с тех , да поръча още 8 за да направим една ескадрила и да подпише договор за втечнен газ да пристига от догодина ... и са нъц ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
то тази сметка беше ясна ... аз лично се радвам че черепа и цв.цв. са тотал щета ... резултата на манолова не мога да си обясня . преполагам като бялата златка , много и дават да говори и създава впечатление за съвестен и работен кадър ... :))) ... излезе още некоя флашка как Бащицата ги нарежда и пустосва и ще му вземе като нищо няколко % . лошото е че пак няма видим превес на никой . пак няма визия за управление от слави . даже като чели слави се отдръпна и даде место на резидента ... шашава работа ... а той според мен е добър в общите приказки , иначе гола вода . добре че сме в ЕС и има ред създаден и нещата ще си вървят . само нема кой да реже лентички и да бръщолеви от джипката , а ще слушаме чат пат на разни нови и позабравени стари бисерите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
georgi_shum
преди 2 години
Няма как да стане. Дори с промените в ИК, бас ловя че в чужбина няма да гласуват повече от 200 000 души. От които мин. 50000 в Турция. Там вота е ясно за кого е. От останалите 150к., чалгаря и 100 000 да вземе, пак не може да изпревари герб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
georgi_shum
преди 2 години
Червен Кольо е шеф на Медина, не на Галъп :)И горе долу това ще е картинката. ГЕРБ твърдо първи с резултат около или малко над тоя от Април.ДПС ще са твърдо 4ти, имат щанс даже да изместят и БСП. ДБ заради бвздарноста на Ристьо нямат никакъв шанс срещу ДПС. Лично аз се моля Общата да не влезе.Ако и след тия избори отново няма правителство ( Аз искрено се надявам тоя път да направят), следващите избори ще са заедно с президентските и ти гарантирам 4ти кабинет на Герб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
bgMan
преди 2 години
Чалгара напави голяма грешка с подаръка към ДПС.Ще му струва скъпо на избори оттук нататък но пък със сигурност си е осребрил подкрепата за ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Батя
преди 2 години
Тези проучвания не отчитат вота в чужбина.. С него Слави излиза на 1во място, а ДБ отива над 15%За съжаление и ДПС ще вдигне, но няма как..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още