IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И южноафриканският вариант на COVID-19 е установен в България*

Доказани са седем случая на индийски вариант и един на южноафрикански, заразените са или излекувани, или са на домашно лечение

10:42 | 28.06.21 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg

Южноафрикански и индийски варианти на COVID-19 са установени в България. Седем случая на Делта вариант, известен като индийски, и един случай на Бета вариант, известен като южноафрикански, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) чрез целогеномно секвениране. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.

Всички клинични проби от вариантите Делта и Бета са взети в УМБАЛСМ “Пирогов“ в периода от 6 до 14 юни и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести.

Анализирани са 200 проби. При 8 от тях са установени варианти различни от алфа (британския). В една от тези проби за първи път у нас се установява южноафрикански вариант бета, а в 7 - индийски делта вариант.

Заразеният с южноафриканския вариант е мъж между 30 и 40 години, временно пребиваващ в страната. Бил е карантиниран и вече е излекуван. 

С Делта варианта са заразени две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 години. Само един от тях е бил хоспитализиран, останалите са били на домашно лечение.

Освен посочените Бета и Делта варианти са анализирани още 192 клинични проби от пациенти от различни региони на страната. 190 от пробите показват Алфа вариант на COVID-19, както и други два изолата, които не се причисляват към вируси с повишено значение. 

Разпространението на британския вариант по области е както следва: Бургас 34 (100%), Варна 26 (100%), Пловдив 21 (95,5%), София (столица) 21 (95,5%), Габрово 16 (100%), София 16 (100%), Кюстендил 13 (100%), Пазарджик 13 (100%), Плевен 7 (100%), Смолян 5 (100%), Търговище 3 (100%), Ямбол 3 (100%), Благоевград 2 (100%), Велико Търново 2 (100%), Добрич 2 (100%), Ловеч 2 (100%), Перник 1 (100%), Русе 1 (100%), Стара Загора 1 (100%), Шумен 1 (100%).

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че изследвания показват, че Алфа, Бета и Делта вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай. По тази причина МЗ призовава българските граждани да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу COVID-19. Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

„В близко бъдеще очакваме доста повече пациенти с делта вариант. Това е и очаквано, защото е много по-силно инфекциозен и по-бързо прави епидемични взривове", каза проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, на брифинг по-късно през деня.

Делта вариантът се разпространява доста по-лесно. Заразените пациенти са контактни, те са българи и със сигурност ще има доста случаи, което ще стане до няколко седмици. Тя не отрече, че е възможна нова вълна през лятото.

Потвърдените нови случаи на пациенти с индийския вариант работят в Столичен електротранспорт. Не се знае дали лицата са пътували в чужбина, издирват се и контактните им лица.

Първият пациент у нас с бета варианта чужденец, идващ от ЮАР, уточни Христова.

„Секванират се предимно проби на пациенти, които са с тежка симптоматика, завръщат се от чужбина и са положителни, повторно преболедували, ваксинирани“, каза още Христова.

Проф. Христова заяви, че при всички случаи личните противоептдемични мерки трябва много строго да се спазват.

По думите й категорично е доказано, че ваксините, които са у нас, покриват и действат достатъчно ефикасно и срещу тези варианти на коронавируса.

Пълната справка за секвенираните нови варианти на COVID-19 може да видите тук

* Допълнена с коментара на проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, във връзка с установените нови случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Нека се шашка стадото от едно грипче. Да ходи и си набива отровите наречени ваксини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Всеки си защитава тезата и няма лошо в това. Но трябва да знаеш че случайте на анфилактичен шок, тромбози, миокардити и свсичко за което се сетиш са наистина пренебрежимо малко. С изключение на първото, никой не знае даже дали не са случайни събития съвпадащи с ваксинацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
penman
преди 2 години
Тъпънарино, върви да миеш кенефите и не се опитвай да анализираш написаното в някой източници, защото нямаш достатъчно мозъчно вещество. Тези случай са ако не се лъжа около двеста, само на млади хора, главно от мъжки пол и са капка в морето на фона на над 130 милиона имунизирани в САЩ, където починалите от КОВИД са 620 хиляди!!! От тези около двеста развили миокардитни симптоми само 4 се е наложило да постъпят в интензивни отделения, огромното мнозинство са имали минимални оплаквания отзвучали в рамките на около две седмици! Ако имаше неврони в кратуната си, щеше да схванеш огромната разлика риск/полза от имунизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
Ти си само за рассията. Там ваксинацията е доброволно-принудителна. Ваксинираш се доброволно, а ако не пожелаеш принудително те отстраняват от работа и те оставят без заплата. ------------------------------------------------------и на Запад е така нали го виждам .... аре нема нужда от тия ваксини било в Расия, било в Германистан .... ако ще и безработен да стоим ич не ме е еня, нема мрем за тоя дет клати гората я .... а на Собянин и Песков нема им се получи, ама ич даже нема им се получи, те са чепат народ също кат нашия и нема стане раотата, за разлика от западнярите, макар че американците дават яко отпор нищо че ги притискат те не са загубеняци мдам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Не направих логическо заключение, затова ще го сторя сега - гладът е по-силен от миокардита и перикардита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Ти си само за рассията. Там ваксинацията е доброволно-принудителна. Ваксинираш се доброволно, а ако не пожелаеш принудително те отстраняват от работа и те оставят без заплата. Като погладуваш, ако не ти дойде акъла и не се ваксинираш доброволно, принудително те уволняват. Да видиш как никой не се интересува от миокардити и перикардити, а желаещите само в масква са се увеличили 4 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
The U.S. Food and Drug Administration (FDA) continued to take action in the ongoing response to the COVID-19 pandemic:Today, the FDA is announcing revisions to the patient and provider fact sheets for the Moderna and Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccines regarding the suggested increased risks of myocarditis (inflammation of the heart muscle) and pericarditis (inflammation of the tissue surrounding the heart) following vaccination. For each vaccine, the Fact Sheet for Healthcare Providers Administering Vaccine (Vaccination Providers) has been revised to include a warning about myocarditis and pericarditis and the Fact Sheet for Recipients and Caregivers has been revised to include information about myocarditis and pericarditis.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
https://***.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-june-25-2021
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
я бегай да напрайш една тутурутка бе нeщaacтник дooлен, деееба и платените скапaaняци .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
penman
преди 2 години
Лудия пак не си е пил хапчетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още