IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делта и Бета вариантите – кога да очакваме нова COVID вълна?

Тези варианти се разпространяват по-лесно и биха могли да намалят имунната защита, но ваксината остава единствено решение за изход от пандемията, смятат експерт

11:58 | 29.06.21 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Седем случая на Делта вариант, известен като индийски, и един случай на Бета вариант, известен като южноафрикански, бяха установени у нас от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Как Делта и Бета вариантите на коронавируса ще променят хода на пандемията, кога да очакваме нова COVID вълна, защитават ли ваксините от новите варианти, коментират специалисти.

Проф. Мира Кожухарова: Към края на август ни очаква нова вълна на COVID-19

Доказването на случаите на Делта варианта на COVID-19 у нас трябва да е червена предупредителна лампичка. Въпреки че в момента епидемиологичната обстановка в страната е много спокойна, вероятно към края на август, най-късно началото на септември, ни очаква подобна вълна, каквато се развива в другите държави. Това коментира по Нова телевизия епидемиологът проф. Мира Кожухарова, която е и съветник на здравния министър. Това е прогнозата на Европейския център за контрол на заболяванията, поясни тя. 

Специалистът показа графики за развитието на епидемията в Индия и Русия, където има малък брой ваксинирани, и графики от Великобритания и Израел, където ваксинираните са значителен брой от населението. Въпреки това във Великобритания и Израел не са спокойни, а у нас ситуацията и като в Русия - ваксина има, но няма желаещи за ваксиниране.

Кожухарова е категорична, че решението е във ваксините, които пазят от тежко протичане на болестта. Защита имаме и след преболедуване. „Колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-малко случаи ще имаме. Има време за ваксинация дотогава”, обясни проф. Кожухарова. 

На въпрос дали не е време за въвеждане на мерки на принципа на моркова или тоягата Мира Кожухарова отговори, че залага на популяризирането на ваксините и убеждаването. Надява се това да има ефект и сред ромските общности.

Епидемиологът заяви, че у нас засега не се предвижда задължение за ваксинация, а се разчита на морала на хората да решат, че е добре да пазят както себе си, така и обществото като цяло.

Вирусолог, БАН: Делта вариантът може да преодолее частично имунитета, но не отменя действието на ваксините

Напълно е възможно да има и още хора, инфектирани с "делта" (индийски) и "бета" (южноафрикански) варианти на COVID-19 у нас, коментира по БНТ проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН. Тя уточни, че тези варианти се разпространяват по-лесно и в някаква степен биха могли да намалят имунната защита.

Във всички случаи обаче, вариант, който се разпространява по-лесно, би могъл да повиши броя на хоспитализираните, категорична е проф. Александрова.

„Данните показват, че индийският и южноафриканският вариант могат в някаква степен да преодолеят тази защита, но в някаква степен и в никакъв случай не отменят действието на ваксините“, подчерта вирусологът.

Въпросът за преваксинирането е отворен, той все още няма категоричен отговор, но във всички случаи производителите работят върху актуализирането на ваксините. Има идея с помощта на изкуствен интелект да се предвидят и мутациите на този вирус за в бъдеще, допълни проф. Александрова.

Доц. Гломб: Делта вариантът е вирусен фитнес рекордьор, ще има още мутации

"Делта вариантът е по-опасен най-вече за общественото здраве, защото се характеризира с по-добър вирусен фитнес, степента на адаптивност на вируса към своите гостоприемници. Той  заразява с по-голяма лекота по-голям брой хора", разкри разликата в мутацията на Ковид-19 ръководителят на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева – Гломб. България няма как да бъде заобиколна от Делта варианта, защото по нищо не се различаваме от останалия свят. Според нея изключение можем да бъдем с това, което направиха Израел и Англия - с повишен ръст на ваксинираните хора, намаляване на относителния дял на тежко протичащия Ковид-19. Защото мутации ще продължи да има.

"Вирусът се готви за новите условия на следващия гостоприемник, размножава се в големи количества и мутира, за да се приспособи. Единственият начин е следващият човек да е имунен - да не му дава възможност да се развива", подчерта доц. Гломб.

Анализът на специалистите до момента не е открил клинична промяна в протичането на заболяването при новия вариант. 

"Но има клинични данни, че ваксинираните хора го преболедуват много по-леко. Не са малко практиките, в които случайни тестове показват, че човек е преминал през Делта варианта. Ваксините са ефективни и предпазват от хоспитализация и тежко протичане на болестта", каза доц. Гломб пред Bulgaria ON AIR.

На този етап според нея не е необходимо създаването на нова ваксина срещу мутациите на виреса.

"Научните данни до момента показват, че РНК ваксините пазят много добре срещу всички познати варианти, с малко понижение към Бета варианта. А и от Израел новините са добри - въпреки разпространението на мутациите, нямат такива хоспитализирани пациенти, т.е. това, което повтаряме, се затвърждава - че при ваксинираните заболяването протича по-леко", разясни доц. Любомира Николаева – Гломб. Начинът за овладяване на пандемията е с масово ваксиниране и колективен имунитет, заяви експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
майккати още ли я боли дупетoo ? ... :)) ако искаш мое те мина и тебе ама после мое се отървем .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr.Bah
преди 2 години
От години живеем с опасни вируси но медиите не ги интересуваше особено.https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2011/07/14/1123208_bolnite_ot_hepatit_v_bulgariia_sa_nad_polovin_milion/https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82- ВБългарияима над 450 000 болни от хроничен хепатит В, което прави над 5% и страната е сред рисковите зони на болестта.- в България над 100 000 хронично болни от хепатит С.А от коронавирус все още са по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr.Bah
преди 2 години
С корона вируса забравихме летните вируси причиняващи разстройство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
penman
преди 2 години
Лудите да си пият хапчетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
Експерта би требало да се разходи до Израел и да им го каже лично да видиме кво ше получи кат отговор .... щот там са трапосани всички ама нешо не работи освен възпаления на сърдечната област ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Плашещото е, че отделни специалисти изразяват своите индивидуални преценки, понякога противоречиви помежду си и НЯМА тези, зад които да застанат преобладаващо и оформят общо мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още