IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И южноафриканският вариант на COVID-19 е установен в България*

Доказани са седем случая на индийски вариант и един на южноафрикански, заразените са или излекувани, или са на домашно лечение

10:42 | 28.06.21 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg

Южноафрикански и индийски варианти на COVID-19 са установени в България. Седем случая на Делта вариант, известен като индийски, и един случай на Бета вариант, известен като южноафрикански, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) чрез целогеномно секвениране. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.

Всички клинични проби от вариантите Делта и Бета са взети в УМБАЛСМ “Пирогов“ в периода от 6 до 14 юни и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести.

Анализирани са 200 проби. При 8 от тях са установени варианти различни от алфа (британския). В една от тези проби за първи път у нас се установява южноафрикански вариант бета, а в 7 - индийски делта вариант.

Заразеният с южноафриканския вариант е мъж между 30 и 40 години, временно пребиваващ в страната. Бил е карантиниран и вече е излекуван. 

С Делта варианта са заразени две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 години. Само един от тях е бил хоспитализиран, останалите са били на домашно лечение.

Освен посочените Бета и Делта варианти са анализирани още 192 клинични проби от пациенти от различни региони на страната. 190 от пробите показват Алфа вариант на COVID-19, както и други два изолата, които не се причисляват към вируси с повишено значение. 

Разпространението на британския вариант по области е както следва: Бургас 34 (100%), Варна 26 (100%), Пловдив 21 (95,5%), София (столица) 21 (95,5%), Габрово 16 (100%), София 16 (100%), Кюстендил 13 (100%), Пазарджик 13 (100%), Плевен 7 (100%), Смолян 5 (100%), Търговище 3 (100%), Ямбол 3 (100%), Благоевград 2 (100%), Велико Търново 2 (100%), Добрич 2 (100%), Ловеч 2 (100%), Перник 1 (100%), Русе 1 (100%), Стара Загора 1 (100%), Шумен 1 (100%).

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че изследвания показват, че Алфа, Бета и Делта вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай. По тази причина МЗ призовава българските граждани да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу COVID-19. Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

„В близко бъдеще очакваме доста повече пациенти с делта вариант. Това е и очаквано, защото е много по-силно инфекциозен и по-бързо прави епидемични взривове", каза проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, на брифинг по-късно през деня.

Делта вариантът се разпространява доста по-лесно. Заразените пациенти са контактни, те са българи и със сигурност ще има доста случаи, което ще стане до няколко седмици. Тя не отрече, че е възможна нова вълна през лятото.

Потвърдените нови случаи на пациенти с индийския вариант работят в Столичен електротранспорт. Не се знае дали лицата са пътували в чужбина, издирват се и контактните им лица.

Първият пациент у нас с бета варианта чужденец, идващ от ЮАР, уточни Христова.

„Секванират се предимно проби на пациенти, които са с тежка симптоматика, завръщат се от чужбина и са положителни, повторно преболедували, ваксинирани“, каза още Христова.

Проф. Христова заяви, че при всички случаи личните противоептдемични мерки трябва много строго да се спазват.

По думите й категорично е доказано, че ваксините, които са у нас, покриват и действат достатъчно ефикасно и срещу тези варианти на коронавируса.

Пълната справка за секвенираните нови варианти на COVID-19 може да видите тук

* Допълнена с коментара на проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, във връзка с установените нови случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
що не седнете двамата и да решите кой е по добрия мияч/чистач емигрант ? Нека битката да е на ваша територия... вие сте тръгнали за ваксини са спорите .... все едно разбирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Ти си ясен. Седни прочети какво казват учените, а не медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
malkia Muk
преди 2 години
A тука хич не е така, даже по-зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Побърканите в този сайт сте няколко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Имаш ли поне средно образование простако?! Вярно, че за общ работник това не е необходимо, тоалетните можеш да миеш и без основно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Ти па за толкоз време не разбра, че няма разлика дали е корона вируса или грип и че РНА ваксините са нещо друго освен отрова https://***.globalresearch.ca/vaccine-researcher-admits-big-mistake-says-spike-protein-dangerous-toxin/5746715
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
забрайха щот умряха ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
на майккати да го сложа и наложа и толкоз ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
ти па за година и половина не направи разлика м/у грипен вирус и коронавирус ... :))) ... тежък случай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
мише , хората забравиха , че са се ваксинирали вече ... :))) ... колко е по-чепат(предполагам имаш впредвид неграмотен) един народ толкова по не се ваксинират ... е оня ден в христо ботев нито един римлянин не се е ваксинирал . мише , като се качиш в метрото , или в рейса , се ваксинираш с нещо постоянно . задължително ти минава нещо ново поне веднъж месечно през организъма ... тъй за ваксинирането . тука дето бачкам , един останА . той се пръска с розова вода и пие белина ... другите сме се ваксинирали всички и му гледаме сеира ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още