IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови експертни комисии ще оценяват нуждата от трансплантации при всеки пациент

Увеличават се цените за финансиране на дейности, свързани с трансплантациите, както и максималния размер на разходите за някои трансплантации

09:13 | 06.07.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Специални лекарски комисии в болниците, които правят трансплантациите, ще оценяват здравословното състояние на пациентите и вземат решение за необходимостта от трансплантации. Така във вземането на решение за трансплантация ще бъдат въвлечени лекари експерти от различни болници, при участие на представител на организация за защита на правата на пациентите. Целта е да се гарантират равни права на нуждаещите се от трансплантация пациенти.

Това се предвижда в предложения за промени в наредбата за условията и реда за включване на лица, нуждаещи се от присаждане на органи.

Промените са във връзка с разкритията в болница „Лозенец“ в София, където стана ясно, че са осъществени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор в нарушение на закона. Отделно беше разкрито, че бивш главен секретар на Министерския съвет е предредил четирима души за трансплантация на черен дроб.

Работата на лекарите ще бъде организирана в експертни комисии по съответните органи. Тези комисии ще имат за задача по обективните данни да извършат оценка и да предложат най-подходящите реципиенти при наличие на донорски орган. По този начин се осигурява пълна обективност при определянето на конкретните реципиенти, съобразно предварително дефинираните критерии, посочва в мотивите си за промените Министерството на здравеопазването.

Урежда се и възможността а за извършване на трансплантация на чужди граждани в България. Въвеждат се редица изисквания, на които съответният потенциален реципиент от чужда държава следва да отговаря с оглед спазването на водещи принципи при такъв род трансплантации – валидно информирано съгласие, осигурено предтрансплантационно наблюдение, покриване на разходите от осигурителен фонд или застраховател, гарантирано следтрансплантационно наблюдение и медицински грижи в страната по произход на реципиента и донора.

Задължителна става и периодичната актуализация на здравословното състояние на лицата, готвени за трансплантация, която също ще се вписва в регистъра на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Актуализираната и пълна информация дава гаранция на потенциалните реципиенти, че при наличието на подходящ донорски орган ще бъдат адекватно оценени за степента на съвместимост за предстояща трансплантация, подчертават от Министерството.

С отделна нова наредба Министерството на здравеопазването прави промени при възстановяването на разходите на лечебните заведения за трансплантация на органи и всички свързани с това разходи, включително на донора и реципиента, както и разходите за диагностика и лечение на живия донор и реципиента в следтрансплантационния период, идентифициране и поддържане на трупни донори на органи с цел присаждане, подготовка и присаждане на органи, лекарствените продукти и медицинските изделия, необходими за предоперативното лечение, присажането, реанимацията и следоперативния период до изписване на пациентите от лечебното заведение, диагностика и лечение на живия донор и на реципиента в следтрансплантационния период, средства за компенсация на живите донори на органи, която е строго ограничена до възстановяване на свързаните с донорството разходи и загуба на доходи.

С наредбата се определят и дейностите по идентифициране и поддържане на трупни донори на органи, подготовка и присаждане на органи, лекарства и т.н.

Основната причина за приемане на новата наредба е необходимостта от актуализиране на начините за финансиране на дейностите по трансплантация и актуализиране на стойностите на максималните размери на разходите за някои дейности. Разширява се обхвата на финансираните дейности, като е предвидено финансирането и на предтрансплантационната подготовка на потенциалните реципиенти. Паралелно с това практиката до момента е показала, че определените финансови лимити са недостатъчни при определени категории дейности и завишени при други.

В наредбата са включени предоперативни и медицински дейности и изследвания на потенциален реципиент, като за бъбрек те са до 300 лева, за черен дроб – до 1 400 лева, сърце – до 2 хил. лева, бял дроб – до 2 500 долара, панкреас и тънко черво – до 1 000 лева.

При отчитане на броя на потенциалните реципиенти, включени в служебния регистър на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за предходната година, очакваният върху разходите по бюджета на Министерството на здравеопазването може да се оцени общо на 82 200 лева, подчертава вносителят. В проекта на наредбата са добавени дейности по имунологични изследвания на потенциален трупен донор с максимален размер на разходите до 950 лева. За дейността плазмафереза е предвидена сума от 1 400 лв. за всяка процедура, а не както досега общо 7 000 лева годишно на пациент, което ще обезпечи по-лесен достъп до предоставянето на тази процедура.

Проектът на наредбата предвижда увеличаване на максималния размер на разходите за някои органни трансплантации. Например, за трансплантация на сърце предложението е разходите да бъдат променени от 60 000 лева на 90 000 лева. Повишаването на средствата е наложително, тъй като процедурата е животоспасяваща.

Проектът на Наредбата предвижда увеличаване на средствата за финансиране на дейностите по трансплантация на роговица с 20% до 1 200 лева. За алогенна трансплантация на стволови клетки се предлага нов размер на средствата за възстановяване на разходите, който да бъде 86 000 лева.

С наредбата ще се промени и начинът на отчитане на дейностите по трансплантация. Въвеждат се електронни отчети, които ще се подават всеки месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 2 години
не става! ЕВРЕЙСКАТА СИСТЕМА изисква да ти земат нещо ценно кат органъ БЕЗПЛАНТО, СЪС ЗАКОН. После да направат една милка през системата и да задоволът нуждите на ценен за тех човек. ТЕЗ, ТРИТЕ НЕЩА, ИМ КАЗВАТ "ДОНОРСТВО" АКО И ДОНОРЪ ИМА ЖЕЛАНИЯ, ИЗИСКВАНИЯ И МУ СЕ ПЛАЩА: иска да измами еврейските медици. По-добре да нема донори. хем ги дерът, хем ги презират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
То има 5-6 на кръст и с тази бюрокрация ще станат 1-2 ! Браво :)Уредете първо донорството. Също и събирането на кръв. Добавете едни 200лв. при операция и който не иска да си търси бележка с кръв да си плати 200лв. а пък вие си ги събирайте от тези дето висят в градинката пред центъра. Изобщо не е нормално да отидеш на операция и да ти кажат няма да стане ако нямаш бележка ,че си дарил кръв ?!?!?! Ебас и простотията ! Аз например с желание ще стана донор, но имам изискване ! Реципиента ми да е от област Видин и операцията (трансплантиране) да се извърши в болницата във Видин. Изобщо не ме интересува кой е наред !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още