IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват се 14 трансплантации, извършени в болница "Лозенец"

Трябва да се идентифицират виновните лица и те да бъдат предадени на прокуратурата и на съда, заяви вътрешният министър Бойко Рашков

12:33 | 24.06.21 г.
<p>
	Бойко Рашков: Снимка: БГНЕС</p>

Бойко Рашков: Снимка: БГНЕС

В момента тече разследване във връзка с 14 трансплантации в болница "Лозенец". За изясняването на някои факти вече има контакт с представители на Молдова, за да бъдат издирени донори на органи. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков, визирайки 14-те случая, които бяха оповестени от здравния министър Стойчо Кацаров.

„Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика. Не мога да прогнозирам как ще се развие разследването. Трябва да се идентифицират виновните лица и те да бъдат предадени на прокуратурата и на съда", каза той.

Бойко Рашков участва в брифинг на Националната комисия за борба с трафика на хора.

България е страна на произход на трафик на хора, което означава, че висок брой хора стават жертви на това престъпление. В това число дори продажба на органи и новородени, каза Специалният представител и координатор за борбата с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи, предава БТА.

Предмет на неговото посещениe е трафикът на хора сред етническите малцинства и други уязвими групи, включително непридружени деца, търсещи убежище, и мигранти, преминаващи през територията на България.

Подобряване на общата икономическа ситуация ще допринесе за справяне с този проблем, посочи той. По думите му е нужна силна политическа воля и ресурсно обезпечение за ефективна борба с това престъпление. 

"Необходими са сериозни усилия, за да се пречупи усещането за ненаказуемост, защото 2/3 от присъдите са условни и така осъдените не изтърпяват ефективни присъди", посочи още Ричи. И допълни, че е необходимо по-пълно събиране на статистика, защото само така ще има по-ясна картина, на базата на която може да се оформят по-добри политики.

В нашата страна обръщаме изключително голямо внимание на това деяние, каза на свой ред вътрешният министър Бойко Рашков. Според данни на прокуратурата за 2020 г. жертви на трафик са 458 българи. Най-много са жени - 379, 61 мъже и 31 деца. 336 лица са станали жертва на сексуална екплоатация, трима от тях са мъже, а 24 са деца. Пак за 2020 г. - сигналите са под 100. За тази година сигналите са едва шест.

България остава сред страните източник на жертви. Причина за това е ниският стандарт и бедността на някои слоеве на населението, посочи Рашков. И допълни, че наказанията за това престъпление в момента са либерални и това не може да окаже превантивен ефект. Затова и трябва да се помисли в посока завишаването им, предложи той.

В коментар за сигналите за нарушени изборни права Бойко Рашков каза, че определни политически сили опитват да провеждат кампания с натиск върху избиратели - върху шефове на големи фирми или притискане на хора от различен етнос.

„Някой се опитва да управлява държавата, като изкривява волята на хората. Желанието да се влезе във властта от някои е с цената на извършени престъпления. Вероятно тези процеси ще се задъпбочат. Гласуването не на основа на волята деформира изборите и така в Народното събрание може да попаднат депутати, които не са получили достатъчен вот“, каза Рашков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още