Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стойчо Кацаров: В болница "Лозенец" са правили незаконни трансплантации

Здравният министър сменя ръководството на болница "Лозенец" заради източване на НЗОК и схема с фалшиви самоличности

Стойчо Кацаров: В болница "Лозенец" са правили незаконни трансплантации

Стойчо Кацаров Снимка: БГНЕС

Редица нарушения са констатирани при проверка на болница "Лозенец". В лечебното заведение са извършвали незаконни трансплантации и са източвали Здравната каса. Това обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров и освободи ръководството на болницата.

В болница "Лозенец" е извършена проверка за януари, която е показала, че без да са лекувани, за над 60 пациенти са получени средства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите за лечението на пациенти с обяснение за техническа грешка. 

"Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в Здравната каса. Това е, което на жаргон се нарича източване на Здравната каса. За мен това е абсолютно недопустимо, особено за тази болница, която беше една от най-подпомаганите в страната", заяви Кацаров.

Още по темата

Здравният министър е поканил директора на болницата на среща, но за него обясненията му са неприемливи.

В тази връзка Стойчо Кацаров е поискал справка за финансовото състояние на лечебното заведение, която е показала, че "Лозенец" е завършила 2020 г. със загуба от над 21 млн. лв.

"Делът на заетите легла през цялата година е бил 23%. Тоест от 10 легла 8 са били свободни. Всяко едно от тези неща е достатъчно основание за предприемане на админстративни мерки. НЗОК е сезирала и прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи", поясни здравният министър.

Той разкри, че в периода от 2019 г. до 2021 г. са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. 

"Освобождавам Съвета на директорите в болница "Лозенец", считано от днес", заяви Стойчо Кацаров.

Здравният министър изнесе и информация за действаща схема с фалшиви документи в болница "Лозенец" и незаконни действия, свързани с извършени трансплантации.

„Извършени са 14 трансплантации от донори на бъбрек, като всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Всички рецепиенти са "роднини" на донорите от Израел, Япония, Германия, Оман и други. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. А законът не позволява донорска ситуация, ако няма роднинска връзка. Агенция "Медицински надзор" е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала абсолютно никаква реакция, не е предприето нищо по нито един от случаите", добави Кацаров.

Той изнесе информация и за един особен случай, свързан с извършена трансплантация на черен дроб от трупен донор през април.

Трансплантацията е извършена на четвъртия в листата пациент, който поставен в статус "спешен", макар че е с 14 точки, при положение че първият в листата пациент е бил с 54 точки, обясни здравният министър.

Този човек е заемал най-високия пост в държавната администрация, каза Кацаров, но отказа да разкрие самоличността на трансплантирания.

Стойчо Кацаров заяви, че ще бъдат проверени и други болници за „подобни неща“, защото „имаме достатъчно основание да смятаме, че това не е единственият случай, в който са отчитани неизвършени дейности. Ще се действа по същия начин навсякъде”, каза министърът.

Той обяви, че утре ще бъде взето окончателно решение по случая с „Александровска“ болница, за която проверка показа наличието на огромни дългове.

Здравният министър коментира и темата за ваксинацията срещу коронавируса. Той повтори отново, че е единственият начин да избегнем нова вълна през есента е ваксинацията.

„Всички сме свидетели, че нито маските, нито дистанцията помагат изцяло. Експертите подозират, че е възможно да има нов пик, ако се забави процесът на ваксинация. Лятото е удобно време да се свърши тази работа“, посочи Кацаров.

„Опитваме се да проведем информационна кампания и нека всеки сам да прецени какво да прави“, коментира той.

"Никой не е починал у нас вследствие на ваксинирането. Има около 10-15 случая на тромбози, които са проверени, но не е открита причинно-следствена връзка с ваксинацията", добави д-р Кацаров.

Той сподели, че се планира България да дари ваксини на AstraZeneca на съседни държави.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.