IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията за електромобили, с която преговаря България, е Next.e.GO?

Заводът ще се намира в Ловеч и ще открие 1000 работни места, твърди източник

21:16 | 06.07.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: e-go-mobile.com</em></p>

Снимка: e-go-mobile.com

Компанията, с която служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че България води преговори за завод у нас, е производителят на електромобили Next.e.GO, пише „24 часа“, позовавайки се на свой източник, който определя като „един от основните двигатели на проекта и участник в преговорите“.

Според изданието компанията търси терени в шест държави, с идеята да построи свои заводи в тях. Преди шест месеца беше потвърдено, че ще бъде отворено предприятие в Гърция. В него ще се инвестират 100 млн. евро.

Планът е в България да се инвестират 140 млн. евро, като вече е харесано място за завода. Става дума за терен на братята Кирил и Георги Домусчиеви в завод „Балкан“. Според „24 часа“ двамата са имали активно участие в преговорите и имат „съществен“ принос за сключването на сделката.

Заводът ще бъде построен в Ловеч до 2023 г. и в него ще работят 1000 души. Самите преговори са във финалната си фаза и се уточняват детайли по сделката. Комуникацията по въпроса тече от месеци, а от седмица инвеститорите са в България.

Припомняме, че в неделя служебният министър на икономиката разкри, че се водят преговори с компания, но не разкри коя.

„Привлякохме за пръв път в българската история голяма европейска компания за производство на електроавтомобили”, сподели той пред Нова телевизия и уточни, че в следващите две седмици ще стане ясно дали договорът ще бъде подписан. 

Източникът, който остава анонимен, твърди, че в събота ще бъде подписан меморандум между Министерството на икономиката и инвеститорите, с който ще се поеме ангажимент до 20 юли Министерският съвет да одобри държавна подкрепа от 34 млн. евро за построяването на завода. Електромобилите, произвеждани от Next.e.Go, са с марката e.GO. Те са малки и успяват да изминат близо 200 км с едно зареждане на батерията, а началната им цена е 26 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 5
GVM
преди 2 години
120км и 10ч. зареждане? Подигравка на колела. Не 26хил. - 26 евро не струват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
26560 евра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
големо е колкото vw lupo , една идея по-широко , градско каране му дават 120км преход , зарежда се от 0 до 100% за 10 часа от обикновен контакт ... цена в немско - ?26560 ... не е зле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
KMETA
преди 2 години
*** бръмбар *** Шофйор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
KMETA
преди 2 години
Табуретка на колела.5 минути резил на пътя и пицата е доставена!Ако не те сгази като *** някой *** с КАМАЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още