IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И "Демократична България" няма да подкрепи кабинета на ИТН*

Решението е взето с абсолютно единодушие, обяви Христо Иванов

11:03 | 10.08.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

"Демократична България" няма да подкрепи предложения от „Има такъв народ“ кабинет. Това заяви на брифинг съпредседателят на партията Христо Иванов.

По думите му решението е взето с абсолютно единодушие. „От самото начало казахме, че ще подкрепим само и единствено правителство, което може да направи промяна и ние днес не можем да допуснем да предадем нашите избиратели“, каза Иванов.

Той подчерта, че няма как да бъде подкрепено правителство, наложено със заплахи и диктат, такова, което от самото начало показва индикации за отвореност към ДПС. „Не можем да подкрепим такова правителство. Нали именно това беше проблемът със задкулисието и в ГЕРБ“, риторично попита Иванов.

Според "Демократична България" предложеният от ИТН кабинет не може да бъде подкрепен само с една декларация, в която липсват ключови приоритети за ДБ, както и заявление за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев. „Няма и ангажимент за конституционна реформа, няма ангажимент за преструктуриране на КПКОНПИ, за прочистване на МВР и службите за сигурност за корупционни влияния“, добави Иванов.

Той обясни още, че липсва ангажимент за задълбочаване на интеграцията на страната в НАТО и ЕС, за енергийния суверенитет на България и либерализация на енергийния сектор, за зелени политики, ваксинация и т.н. ИТН не включват в декларацията и борбата с корупция, с  мръсните пари, влизането на страната в еврозоната, изчистването на медийната среда и други приоритети за демократите.

"При тези липси можем ли да подкрепим? Не!", заяви още лидерът на ДБ.

Относно разпределянето на постовете в кабинета той посочи, че не е коректно от ИТН, които имат 65 депутата, сами да решават какъв да бъде съставът на Министерски съвет. „И не става думи за порция, ако ще си говорим на такъв профански език. Предложенията от ИТН кабинет е най-слабият, който в България е излъчен. Не става! Най-доброто, което ние можем да кажем за тези хора, е, че не ги познаваме“, категоричен бе Иванов.

Той подчерта, че е важно какво следва оттук нататък и даде да се разбере, че "Демократична България" не се притеснява от избори.

Решението е твърдо и единодушно взето в "Демократична България", обясни още Христо Иванов. Той допълни, че политическата формация не се страхува от нови избори, но заяви, че не трябва да бъдат "горени мостове" и трябва да се започнат разговори още сега за издигнато с третия мандат правителство, което да осигури поне 6-8 месеца преди нови избори.

„Нашият призив е - дайте да седнем и да поговорим, да бъдем смирени. Дайте да спрем да атакуваме с опорките на ДПС и да си дадем 6 месеца, след които да отидем на избори. Дайте да бъдем отговорни“, допълни Христо Иванов.

„Длъжни сме да седнем и да разговаряме за правителство, в което да поканим успешните министри от служебния кабинет, правителство, което да преведе страната пред задаващата се вълна на коронавируса, през това да се приеме бюджет, да се преизчислят пенсиите, да направи и прокара съдебната реформа, в степента, в която е възможна“ каза още съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов отказа да коментира обвиненията, че от ДБ ще носят отговорност за нови избори в страната, отправени вече от ИТН. Според него не трябва да бъдат горени мостове, а съставяне на правителство все още е възможно в рамките на 46-то Народно събрание.

"Наистина искахме да успеем с първия мандат", каза Иванов.

Припомняме, че в понеделник парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обяви, че няма да подкрепи предложения от „Има такъв народ“ кабинет. От партията на Мая Манолова определиха част от кандидат-министрите като „абсолютно неприемливи“, визирайки номинирания за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев.

От най-малката парламентарна група изразиха недоволство и от факта, че партията мандатоносител не е предложила и официален писмен документ за поемането на отговорност за политики, а само декларация, в която, според тях, няма конкретика, а единствено „намерения и добри пожелания“. 

От БСП също настояват мандатоносителят да преосмисли решението си за кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев. Днес ще има Национален съвет на партията, на който да бъде решено дали социалистите ще подкрепят все пак кабинета на „Има такъв народ“ въпреки кандидатурата на Петър Илиев.

Допълнено в 11:25

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
На Възраждане им крадат гласовете! Особено там, където нямат застъпници! Цвъ Цвъ си замина, но делото му остана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 2 години
хаха, по някога като ти чета коментарите... имам чувството че от 20 години не живееш в България :)))Напротив... изигра си ролята, точно както беше по сценарии... единствената загадка остана само, кой гласува за тях... аз лично не познавам никой.. ... имам познати дето гласуваха за Възраждане даже.. ама за тия!.... Виж че и иоментари в тяхна защита няма... странна история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Бат ти Слави, ако му погледнеш последните снимки - едва ли ще му дадеш няколко години нормален живот. Бърза, що ако е на легло няма кой да му се върже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
според мен ИТН нямат желание да управляват . дали имат капацитет не мога да преценя . в цяла Европа правят коалиции и се договарят кой какво и как ще прави , на бат слави егото не позволява ... дойдоха , светнаха като китайска крушка на промоция от супермаркет за няколко месеца и айде в кофата ... язък за напрежението ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Minka
преди 2 години
Браво на ДБ, затова гласувах за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 години
Държавническа позиция - безпринципни управляващи имахме до сега. Стога толкова. Да му мисли 3фонов ефенди, т.к. пада с поне 10% на следващи избори. Той разбира се е сложен там точно с тази цел - да мотае докато се размият нещата и изчегъртването се превърне в размазване. Какъв е смисъла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още