IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Имам потвърждение от Канада, че не съм техен гражданин

България е моята родина и ще продължа да защитавам интересите на всички честни граждани, коментира служебният министър

13:13 | 23.08.21 г. 6
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Миналия петък (20 август) получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в изявление до медиите. Той представи и копие от своето искане за отказ от канадско гражданство, депозирано на 21 април 2021 г. пред посолството на страната в Румъния.

"С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани", посочва още служебният министър.

Темата за гражданството на Кирил Петков беше повдигната от депутати от "Има такъв народ", а от ГЕРБ-СДС поискаха Конституционният съд да се произнесе дали има нарушение с назначаването му на поста служебен министър.

Според изискванията на Конституцията хора с двойно гражданство не могат да бъдат депутати или назначавани за министри в страната. Конституционният съд вече се произнесе веднъж по този казус, прекратявайки предсрочно мандата на Жорж Ганчев, който имаше и американско гражданство.

Кирил Петков обясни, че е подал нотариално заверено заявление за отказ от канадското си гражданство, преди да бъде назначен за министър в служебния кабинет. Според тълкувания на юристи обаче този едностранен отказ не е достатъчно основание да се приеме, че Петков вече не е гражданин на Канада и е нужен и акт на канадските власти.

Съдът вече образува дело по искането на 55 депутати от ГЕРБ-СДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Zdravko
преди 2 години
Пенчо, герберските и депесарски опорки не минават ! Хората много ясно видяха КОЙ краде и ограби страната и народа последните 12 години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Показва това, което има. Факт е, че към момента на встъпването си е бил канадски гражданин, но от лъжците от ДБ каква почтенност може да се очаква. За краткото си министерстване умело започна ограбването на страната по Хардвардски (Прокопиевски)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Явно си привърженик на крадливите циркаджии - *** на най-престъпния премиер Иван Костов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Ми уж тъй , *** пак ней баш тъй.Като го има това потвърждение, защо не го показва, ами показва пак копие от заявлението за отказ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Тоз Де. Бил още ли не е уволнен и с повдигнато обвинение за подписана декларация с невярно съдържание?Ти бива гьонсуратлък, ама тоя минава дори физкултурника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
деаааа тоя как ни преееба опорките! ... (ааа, мисля) ... канадския министър е назначен от Прокопиев! ... готово, айде почвайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още