IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС скоростно образува дело за гражданството на Кирил Петков

Проблем би било евентуалното двойно гражданство на министъра, а жалбата бе внесена днес от депутати от ГЕРБ

15:24 | 16.08.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Икономическият служебен министър Кирил Петков по време на днешната среща при президента.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Икономическият служебен министър Кирил Петков по време на днешната среща при президента. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Конституционният съд образува дело по искане на 55 народни представители за установяване на противоконституционност на Указ № 129 на президента на Република България за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 г., в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков, съобщиха от съда. Докладчик по делото е съдия Таня Райковска.

Проблем би било евентуалното двойно гражданство на Кирил Петков, като въпросът беше повдигнат от депутат от "Има такъв народ" в края на миналата седмица. Жалбата днес беше внесена от народни представители от ГЕРБ.

В петък Петков каза, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да бъде назначен за министър.

"В първия момент, в който бях поканен като министър, направих отказ от канадското си гражданство. Този отказ е нотариално заверен", допълни той. Днес Петков допълни, че не може административни актове на трети страни да предопределят участието на българи в управлението на България.

„Има Конституция и конституционна практика по този въпрос. Единствено Конституционният съд може да се произнесе, надявам се да го направи в срок“, коментира от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова темата.

В края на миналата седмица от "Има такъв народ" (ИТН) коментираха, че Кирил Петков има двойно гражданство - канадско и българско, което означава, че той не може да заема поста министър. Самият Петков обясни, че се е отказал от канадското си гражданство с нотариално заверено изявление преди да бъде назначен на тази длъжност. Според коментари на анализатори обаче е нужно неговото волеизявление да бъде потвърдено от канадските власти.

Във връзка с този казус Министерството на външните работи попита Канада за статута на Кирил Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
КС легализира противоконституционата партия дпс та една такава дребна поръчка ли няма да изпълни... ае да сме сериозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
КС легализира противоконституционата партия дпс та една такава дребна поръчка ли няма да изпълни... ае да сме сериозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Нека съда и обществото разгледат и този клип от 1996 година.https://youtu.be/onl6H1wqha8На него Слави Трифонов е заедно с Ахмед Доган,Вежди Рашидов и Илия Павлов,който ръководеше мутрите от ВИС2.Слави Трифонов яде и пие на шведски маси с престъпници докато в България върлува хиперинфлация и магазините са празни.Мисля че както в САЩ така и в България могат да му се повдигнат обвинения и да се разследва със задна дата колкото е необходимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Ivan N.
преди 2 години
Ти па си много Убав! Менте министър бил :) алооу, в магазина те лъжат с рестото всеки ден, ти си взел акъл да даваш?!? Какви пари те гонят? Кирил Петков е един от най-читави те министри след прехода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Менте министър. Каквито и изявления да прави, все още е канадски гражданин - т.е. и всичките му решения до момента са незаконни и нищожни.Може ли такава простотия - заради едните пари бре?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още