IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков: Нагласата е учебната година да започне присъствено

Просветният министър не очаква да е достигнат колективен имунитет в училищна среда

13:09 | 29.08.21 г. 2
<p>
	Министърът на образованието Николай Денков.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Министърът на образованието Николай Денков. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

„Нагласата е да открием присъствено учебната година, много внимателно – обещали сме го на първи клас за цялата страна, ако не сме в тъмночервената зона и не е затворен и бизнесът, и всички обществени събития.“ Това каза пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков.

За първи път е поискана пълна интеграция на системата на Министерството на здравеопазването с информационната система на МОН, съобщи той.

„Така че още на 15 септември да имаме подробна информация колко са преболедували, колко са ваксинирани, кои са тествани през последния период – учители, непедагогически персонал, ученици. И на тази база заедно с регионалните поделения на здравните инспекции ние да можем да вземаме решение за всяко училище поотделно“, каза министърът на образованието

Сценариите на МОН за протичане на учебната година предизвикват много емоции в обществото. Моментът съвпада с предизборната борба и с Covid вълната, затова е важно с хладен разум да се насочим към най-доброто решение, коментира Денков.

Насоките дават опорни точки директорите да вземат решение според съответната ситуация, поясни Денков.„Ние не сме ги оставили да се давят сами в дълбоката вода“, допълни той. 

Като приоритетни въпроси, по които ще продължи дискусията през следващите две седмици проф. Денков очерта носенето на маски от различни възрастови групи, тестването и кога да се преминава към електронно обучение.

В момента се допълва националната електронна библиотека за ресурси с добри практики от миналата година и подготвени през лятото материали, за да могат учителите да ги използват, уточни министър Денков.

„Присъствено обучение не може да има без здрави учители. Нашата задача е да намерим баланс - максимално присъствено обучение, но при здрави учители“, коментира той. 

Реакцията на учителите е част от реакцията на цялото общество, което не е „особено приветливо към ваксинацията“, отбеляза Николай Денков. Той не очаква да е достигнат колективен имунитет в училищна среда. Запитан за непопулярни мерки, например задължителна ваксинация на преподавателите и дали подобни ходове не се съобразяват с политическата ситуация и изборния цикъл у нас, министърът на образованието изтъкна:

„Не принадлежа на партия, не съм задължен да се подчинявам на едно или друго решение на партиен вожд. Това, което мога да направя, е да използвам максимално знанията си като учен, така че да намерим кое е най-правилното решение за нашата страна и за нашата среда. В това отношение не се притеснявам. Ще търся решенията, които са най-подходящи за учениците и учителите, а не които са необходими, за да спасят някакви партийни проценти. Това не ме интересува изобщо“. 

Относно тестването на учениците в училище проф. Денков посочи, че такива изследвания с деца не могат да се правят без съгласието на родителите. Дадена е възможност, ако 90 на сто от родителите в дадено училище са съгласни, да бъдат осигурени безплатни тестове.

„Включително да бъдат от по-щадящите, при които се взема секрет от устата, а не от носа, така че да може в цялото училище да имаме картина дали се е появило огнище на заболяването“, каза той.

„Нашите родители не са много склонни да отидат към такъв вариант“, изтъкна министърът на образованието. Той изрази предположение, че това ще се случи само в някои училища, в които родителите имат нагласа, а за другите учебни заведения остава възможността за тестване на деца със симптоми.

„Защото няма никакъв смисъл да тестваме 5 или 10% от децата в едно училище. Това няма да донесе никаква информация, която да бъде полезна, ще бъдат напразно изхарчени средства“, смята Денков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
гевендия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Политическа ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още