IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Мира Кожухарова: Мерките се обсъждат, не става дума за затваряне

Не виждам дискриминация, решението е доброволно, ваксините са за всички, коментира вирусологът и съветник на служебния здравен министър

11:05 | 31.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мерките са в етап на обсъждане, няма внушаване на чувство на страх. Целта на мерките е намаляване на щетите, на тежките и смъртни случаи. Това коментира по БНТ вирусологът и съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ създаването на COVID зоните към болниците и ДКЦ-тата ще даде възможност на хората, които имат нужда да бъдат наблюдавани от лекар, да получат адекватна медицинска грижа.

"Инфекцията е започнала да засяга по-младите възрастови групи, но основният ни проблем са тежките и много тежки форми в България. Мерките целят ограничение на циркулацията на вируса, намаляването на контактите има значение, най-сигурната мярка е да имаш имунитет - да преболедуваш или да се ваксинираш. Не мога да разбера защо миналата година, по това време, когато всички хора чакаха да се появи ваксина, за да живеем по-свободно, сега, когато я имаме тази ваксина, ние казваме "Не, не я искаме", риторично попита проф. Мира Кожухарова.

Тя е на мнение, че няма дискриминация при ваксинирането, което е въпрос на доброволно решение. Тя подчерта, че в никакъв случай не става дума за задължително ваксиниране и за затваряне на държавата.

По думите й през последните дни се увеличава броят на ваксинираните с първа доза.

"В офисите е по-рисково, отколкото в училищата, защото децата по-малко боледуват и по-малко са изложени на заразата. Препоръката е не повече от 50 процента да работят в офисите, другите да работят от вкъщи и всички да се ваксинират", съветва вирусологът.

Мира Кожухарова коментира и евентуалните мерки, които могат да засегнат присъственото обучение при учениците. Тя уточни, че това зависи от родителите, тъй като децата основно се заразяват в домашно огнище, при контактите си с възрастни.

"Ако си осигурим здрава среда вкъщи, чрез ваксинация на баба, дядо, мама и татко, тогава децата ще бъдат изложени на по-малък риск от заразяване, което ще им гарантира да посещават по-дълго училище", категорична е проф. Кожухарова.

Тя не изключи възможността при повишаване на случаите да бъдат ограничени посещенията в детските градини.

Investor.bg припомня, че вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изпрати доклад до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, с който предлага въвеждането на нови ограничителни мерки на територията на страната.

Веднага след това от ресторантьорския бизнес се обявиха срещу предложените мерки, като заявиха, че са готови за национален протест.

На протест вчера в градинката пред Националния дворец на културата в София се събраха противници на ваксинирането срещу Covid-19 и граждани, недоволни от ограничителните мерки срещу коронавируса.

Преди това служебният премиер Стефан Янев обяви, че няма да има задължително ваксиниране за българите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още