fallback

Увеличават минималната пенсия и парите за майчинство от 1 октомври

Минималната пенсия става 370 лева, обезщетението за гледане на дете от 1 г. до 2 г. - 650 лева

18:59 | 07.09.21 г. 5

От 1 октомври 2021 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 370 лева, а обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става 650 лева. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

"За" предложението на ИТН гласуваха 148 народни представители, "против" беше 1 и "въздържали се" - 21, с което то бе прието. 

Депутатите одобриха и предложенията на "Изправи се БГ! Ние идваме"/ИБГНИ/ и "БСП за България" за увеличение размера на майчинството през втората година от 380 лв. на 650 лева.

Между първо и второ четене имаше две еднакви предложения на БСП и на ИБГНИ за увеличаване на размера на майчинството през втората година на 650 лева, като депутатите одобриха и двете.

По-рано в рамките на обсъждането на бюджета депутатите гласуваха пенсионерите да получат добавка от по 120 лева за трите месеца до края на годината и одобриха увеличение на пенсиите с 12,5%. 

Финансовият министър Асен Василев заяви, че парламентът е приел две взаимоизключващи се решения за увеличение на пенсиите и ще трябва да реши кое от тях да бъде отменено.

Според Асен Василев схемата със 120-те лева струва с около 200 млн. лева повече.

Предложението на ДПС е това да бъдат допълнителни приходи от осигуровки, което обаче не е сигурен приход в бюджета на НОИ.

„Проблем ще бъде, ако останат и двете предложения, защото това означава допълнително около 847 млн. лева, които определено няма откъде да се вземат“, каза финансовият министър.

Очаква се Народното събрание да гласува сроковете, от които ще влязат в сила текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
fallback