IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: С покупка на имот инфлация не се спира

В България сме склонни да притежаваме жилище повече от това да наемаме, посочи финансистът, но очаква в средносрочен план това да се промени

13:19 | 29.09.21 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Investor. bg</em></p>

Снимка: Investor. bg

Когато жилището се придобива с цел спекулация, инвеститорите могат и да сбъркат, а ако хора смятат, че с купуването на жилище ще се спасят от инфлацията, това не е така. Това коментира пред bTV финансистът Левон Хампарцумян по повод бума на имотния пазар и вдигането на броя отпуснати жилищни кредити с 15% за година.

„Инфлацията не е това космато чудовище. Бяха напечатани страшно много пари за справяне с кризата и се създава натиск върху пазара, обясни той. – Ако хората си мислят, че купувайки жилище ще се спасят от инфлацията – не е решение. Държат ли ги в буркани и на купчинки, ще загубят част от тях. В един момент ще има инфлационни процеси, но хората да не си мислят, че купувайки жилище, ще се справят с нея, така или иначе част от парите ще бъдат изядени.“

Финансистът смята, че в по-добрите квартали на София е много вероятно цените на жилища да продължат да се покачват.

„Няма рецепта, с която да се каже – купувайте - не купувайте, всеки да си направи сметката, ако рискува собствен капитал – за търговия или да обитава жилището. В България сме склонни да притежаваме жилище повече от това да наемаме“, коментира той, но допълни, че очаква в средносрочен план това да се промени.

Хампарцумян обясни, че БНБ гледа нещата обобщено, когато сегмент на кредитния пазар започва да показва признаци на бъдещи рискове. Тогава настоява да се отделя повече капитал, за да не е рентабилно за банките да кредитират пазара.

"Така банките трябва да заделят провизии за бъдещи загуби в по-голяма степен, така че ако се реализира рискът, да няма катастрофални проявления. БНБ не издава нареждане на останалите банки дали да отпускат кредити, а предупреждава, че се появяват повече рискове, т.е., банките да заделят резерв за евентуален катастрофален изход", поясни финансистът.

Хампарцумян е на мнение, че „ако пазарът позакъса“, матуритетът по кредитите може да се удължи – ако са били 25 години, ще станат 30 години, допълвайки, че в Швейцария например има ипотеки, които достигат до сто години.

„Тамошният пазар е изкривен, защото има много богати хора. Млади хора професионалисти у нас започват да търсят крайградски къщи, за да могат да поемат нуждите на семейството си. Ако хората имат нужда от по-хубаво жилище и знаят какво да го правят, нека да си го купят“, коментира финансистът.

Хампарцумян пресметна, че при ниските лихви в България „се ангажирате да изплащате жилище за 20-30 години напред“.

„Трябва да се види дали не е по-изгодно да живеем под наем. Следващото поколение може да си каже "защо да не отида на почивка с гаджето на Малдивите, а ще ги давам за тухли", коментира той. Финансистът напомни, че в българската народопсихология и култура е залегнало, че „ако нямаш жилище, не можеш да се ожениш“.

Левон Хампарцумян отбеляза, че лихвите по кредитите се държат ниски заради еврозоната и очаква движението им по-скоро да е надолу, отколкото нагоре.

„По-скоро ще има дълъг период на не много високи лихви, но относително висока инфлация 5-6-7%“, прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Хампарцумян под наем ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Е кат се понатрупа ще вдигнат лихвите.. вкл. плаващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Не виждам как ще се промени, аз в момента съм под наем, плащам 500лв, ако реша да тегля кредит, ще плащам около 650лв за подобен апартамент, просто разликата е твърде малка, за да не теглят кредити хората. Може би ако има информация, че ще вдигат лихвите - да, но за момента не виждам как ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
Специалист по всичко
преди 2 години
Банките работят в условия на много изкривени рискови премии. И в сравнение с отрицателните алтернативни доходности почти всеки клиент или бизнес проект изглежда като приемлив за финансиране. Да, обаче в по-дългосрочен план не е така и се натрупва кредитен риск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 2 години
хаха, дай определение как се мери истинската инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
ejko
преди 2 години
Гледах интервюто му сутринта... останах изненадан. Явно банкерите започват да се притесняват за качеството на портфейлите си. За пръв път от 10 години насам чувам от участник в имотния пазар, че се очаква охлаждане и трябва да се мисли преди покупка на имот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Много народ пъpди !. пръдлеФ, зелю... По въпроса за кинтите в банките - интересно се получава ако се види как расте обемът на депозитите спрямо инфлацията. Но реалната, а не тази на НСИ. Да не се окаже в един момент, че този обем намалява, което според мен е факт. То ще се почувства с известен лаг де. Като се добави фактът, че в един момент съществена част тези ипотеки ще стане необслужваема, а и на вторичния пазар ще има излишък, може да почнем да гледаме друг филм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Repoman
преди 2 години
Чети между редовете. От една страна на банките не им трябвали пари защото по баланс имат много привлечени средства и не искат депозити. От друга страна изказването е в стил не си давате парите към имотите дайте ги на банките. Ако питаш мен има нещо гнило, може би е добре да се направят едни стресови тестове от БНБ или ЕЦБ на банките ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Хем пърди хем парцуцамян лъже като долен ром.Цената на имотите не се отчита от инфлацията. Имотите хвърчат в небето, докато официалната инфлация остава ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още