IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Президентската длъжност не е партийна

Не се плашим от битката за президентския пост, Румен Радев цели разединение на нацията, смята лидерът на ГЕРБ

19:03 | 01.10.21 г. 2
<p>
	<em>Бойко Борисов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентската длъжност не е партийна, тя обединява нацията, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Така той обясни подкрепата, която партията ще окаже за ректора на СУ "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков.

Той потвърди, че в партията са обсъждали няколко партийни кандидатури - на Томислав Дончев, Димитър Николов, за президентските избори, но в крайна сметка са избрали да подкрепят Герджиков, който е способен да обедини нацията.

Борисов описа ректорът на СУ като "умен, ерудиран, способен" и посочи, че няма сравнение със сегашния президент Румен Радев. Преди дни бившият премиер е разговарял лично с Герджиков, а контактът е бил бившият министър на образованието Красимир Вълчев.

В инициативния комитет има хора от ГЕРБ и вероятно той ще бъде припознат от симпатизантите на партията, смята Бойко Борисов. Той отхвърли спекулации, че вицепрезидентът ще бъде партийна фигура. Вълчев е получил покана за участие в инициативния комитет.

На нас ни трябва мир, образование, смирение, коментира още бившият премиер. Ако на изборите ГЕРБ го беше издигнала за кандидат за президент, е щяло да се задълбочи разделението на нацията. "Това ли е целта на президентските избори", попита той.

Според него целта на Радев с призивите Бойко Борисов да се кандидатира за президент цели "двама генерали да се бият и разделят народа, а през това време да фалира държавата".

Той отхвърли обвиненията, че ГЕРБ са се изплашили от битката за президентския пост, посочвайки че нито една голяма партия реално няма свой партиен кандидат в тези избори. БСП и "Има такъв народ" (ИТН) подкрепят Румен Радев, а "Демократична България" още не са съобщили своето решение за този вот.

"Интересуват ме парламентарните избори - социологията засега е добра, хората и структурите ни са добри и се надявам да сме първа политическа сила", каза още Борисов.

Бившият премиер коментира, че по време на управлението на служебното правителство е налице сериозен ръст на инфлацията, отлив на инвестициите с почти 64% и прогнозира трудни месеци за следващите управляващи.

Анастас Герджиков ще излезе в отпуск по време на предизборната кампания, допълни още Вълчев. След изборите той ще прецени какво да бъде академичното му бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Както беше казал някой - Борисов, ако искаш да обединиш нацията поне един път кандидатирай се ти лично на изборите за президент. Таман ще видиш оценката на всички българи за мутренското управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Абе, Мутро нахална и проста! Вулгарна и безсрамна! Прозрачен си въпреки огромните се задръстени телеса! СТРАХ ТЕ Е като мишок и говориш простотии на простите като тебе, както сам им казваш. Но другите настройваш още по отвращаващо към себе си!С който си се захванал да се кооперираш, все е изгорял - Меглена Кунева, Москов, Христо Иванов, Каракачанов и ....дълга е редицата. Убиваш името и честта (доколкото ги имаше) на ректора на СУ. И на самия СУ, заедно с университетската общност! Но ТАКА МУ СЕ ПАДА!БЕгай от страх в зайчарника в Банкя, да не те гепи някой или ти прати дрон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още