IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще подкрепи Анастас Герджиков за кандидат-президент

Герджиков е ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

15:33 | 30.09.21 г.
<p>
	Ректорът на Софийски университет &bdquo;Св. Климент Охридски&ldquo; проф. Анастас Герджиков. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков. Снимка: БГНЕС

Ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков ще бъде издигнат за президент на изборите на 14 ноември от Инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ-СДС. Това съобщават за "Хоризонт" източници от партията.

Към момента Анастас Герджиков не е открит за коментар и потвърждение на информацията.

Проф. Анастас Герджиков е на поста ректор на Алма матер два поредни мандата. Той е на 58 години, професор по антична и средновековна литература. Следвал е в Софийския университет и в Хумболтовия университет в Берлин.

През 2006 г. получава научната степен „доктор на филологическите науки" с дисертационен труд „Огледалото на владетеля. Възникване и развитие на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие". От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература с хабилитационен труд „Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.“. 

Води лекции по латински език – фонетика и фонология, морфология, синтаксис, и римска литература в Катедра „Класическа филология“ на Софийския университет.

Научните му интереси са в областта на римската литература и политическата теория на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и статии в областта. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата „Политика".

В периода 2001 – 2003 г. е заместник-министър на образованието и науката, през 2007 – 2008 г. е управител на Фонд „Научни изследвания", а от 2007 до 2010 г. е член на специализирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия.

В периода 2010 - 2011 г. е заместник-ректор на Софийския университет за акредитация и научна дейност. От 2011 до 2014 г. е заместник-ректор на Софийския университет за учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение.

На 17 ноември 2015 г. е избран за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 20 ноември 2019 г. е преизбран за ректор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още