IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Свилоза" прекратява временно работа заради липса на дървесина

Солидният резерв на дървесина в химическия комбинат в Свищов вече е изчерпан, суровина няма, а и е с рекордни цени

22:51 | 08.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Липсата на дървесина е причина за проблемите на &quot;Свилоза&quot;. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Липсата на дървесина е причина за проблемите на "Свилоза". Снимка: Bloomberg LP

Най-големият завод за производство на целулоза в България – този на „Свилоза“ спира дейност заради липса на дървесина. Няма яснота колко дълго ще продължи принудителният престой на химическия комбинат „Свилоза“ в Свищов и ще се стигне ли до съкращения на работници, предава БНР.

Солидният резерв на дървесина в химическия комбинат в Свищов вече е изчерпан, суровина няма, а и е с рекордни цени, затова заводът за целулоза спира работа, заяви за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Михаил Колчев.

„Цените на дървесината ескалираха. При нас цената стигна 150 лева за тон, което никога не се е случвало досега. Това е първо спиране на „Свилоза“ за дървесина от три години насам“, казва още мениджърът.

За нормалното протичане на производствената дейност на комбината са необходими около 40 000 тона дървесина месечно.

Предприятието е най-големият работодател в община Свищов и осигурява около 500 работни места. Няма гаранции за запазването им, коментира инж. Колчев: „Не бихме желали да освободим персонал, но ако тази ситуация с нарушените доставки продължи прекалено дълго и нещата излязат извън контрол, може да се стигне и до това“.

За ситуацията е уведомено Министерството на земеделието и храните, проведени са срещи с ръководители на държавни институции, но до момента не са предприети мерки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още