fallback

Предвиждат еднократна помощ за отопление от 300 лева за уязвими лица

Над 50 хил. семейства при определени условия може да получат компенсация заради увеличените цени на горивата и пандемията

14:58 | 02.11.21 г.

Нова еднократна финансова подкрепа за отопление в размер на 300 лева ще получат най-засегнатите и уязвими групи, които не са включени в програмата за целево енергийно подпомагане и други компенсационни мерки и механизми, които правителството реализира. Това предвижда проект на постановление на служебното правителство за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г. за изплащане на еднократна финансова подкрепа за отопление на хора и семейства от уязвими групи, за преодоляване на последиците от увеличаване на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка, съобщава БТА.

Проектът ще бъде разгледан на извънредно заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ще бъдат подпомогнати хора и семействата, които са получили отказ на подадените заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителния сезон 2021/2022 г. само поради превишение на дохода и поради по-краткия срок на регистрация в дирекциите "Бюро по труда" за безработните. Предложението е подкрепа да получат тези от тях, чийто доход превишава определения диференциран доход за отопление с до 30 лв., включително, както и регистрираните безработни, които са с продължаваща регистрация, но не са достигнали определената минимална продължителност на регистрацията от шест месеца, преди подаване на заявлението.

От тази подкрепа при посочените условия ще могат да се възползват и хората, които не са подали документи в нормативно определения срок. 

За реализирането на мярката ще са необходими допълнително 15 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г. за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2021 г.

Чрез новата мярка се очаква да бъдат подкрепени с еднократна помощ в размер на 300 лв. над 50 хил. лица и семейства, които са в най-критична ситуация заради увеличаване на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка.

В проекта се припомня, че вече е осигурена социалната защита на най-уязвимите групи чрез целевите помощи за отопление при отчетено увеличение на цената на електроенергията за битово потребление, компенсира се увеличението на пенсиите от 1 юли т.г. и се осигури възможност хората да получат еднократно и изцяло размера на помощта, но обхватът на тази мярка не е достатъчен за увеличения брой лица и семейства, върху които най-силно се отразява негативният ефект на кризисната ситуация. Затова тези хора трябва да бъдат подкрепени възможно най-бързо, посочва се в мотивите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
fallback