IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат еднократна помощ за отопление от 300 лева за уязвими лица

Над 50 хил. семейства при определени условия може да получат компенсация заради увеличените цени на горивата и пандемията

14:58 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Нова еднократна финансова подкрепа за отопление в размер на 300 лева ще получат най-засегнатите и уязвими групи, които не са включени в програмата за целево енергийно подпомагане и други компенсационни мерки и механизми, които правителството реализира. Това предвижда проект на постановление на служебното правителство за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г. за изплащане на еднократна финансова подкрепа за отопление на хора и семейства от уязвими групи, за преодоляване на последиците от увеличаване на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка, съобщава БТА.

Проектът ще бъде разгледан на извънредно заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ще бъдат подпомогнати хора и семействата, които са получили отказ на подадените заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителния сезон 2021/2022 г. само поради превишение на дохода и поради по-краткия срок на регистрация в дирекциите "Бюро по труда" за безработните. Предложението е подкрепа да получат тези от тях, чийто доход превишава определения диференциран доход за отопление с до 30 лв., включително, както и регистрираните безработни, които са с продължаваща регистрация, но не са достигнали определената минимална продължителност на регистрацията от шест месеца, преди подаване на заявлението.

От тази подкрепа при посочените условия ще могат да се възползват и хората, които не са подали документи в нормативно определения срок. 

За реализирането на мярката ще са необходими допълнително 15 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г. за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2021 г.

Чрез новата мярка се очаква да бъдат подкрепени с еднократна помощ в размер на 300 лв. над 50 хил. лица и семейства, които са в най-критична ситуация заради увеличаване на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка.

В проекта се припомня, че вече е осигурена социалната защита на най-уязвимите групи чрез целевите помощи за отопление при отчетено увеличение на цената на електроенергията за битово потребление, компенсира се увеличението на пенсиите от 1 юли т.г. и се осигури възможност хората да получат еднократно и изцяло размера на помощта, но обхватът на тази мярка не е достатъчен за увеличения брой лица и семейства, върху които най-силно се отразява негативният ефект на кризисната ситуация. Затова тези хора трябва да бъдат подкрепени възможно най-бързо, посочва се в мотивите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още