fallback

Отпада писменото информирано съгласие за ваксинация срещу COVID

Открива се гореща телефонна линия за информация за медицинския аспект на ваксинацията

11:49 | 19.11.21 г. 6

От днес няма да се изисква подписване на информирано съгласие за поставяне на ваксина срещу COVID-19 у нас. Това обяви пред медиите служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Той поясни, че е направена проверка на нормативните основания защо в България се изисква такова съгласие. Установено е, че не са налице нито правни, нито медицински основания за това. „Това се правеше на базата на заповед на здравния министър от декември миналата година. Днес подписах заповед, с която отменям това изискване”, каза Кацаров. 

От днес повторно преболедувалите COVID могат да изтеглят сертификата си от портала на Националната здравно-информационна система, потвърди министърът.

От вторник ще заработи открита гореща телефонна линия, на която ще може да се получава информация за медицинския аспект на ваксинацията. Медицински специалисти ще отговарят на всякакви въпроси на граждани, свързани с настоящото им състояние и дали то е съвместимо с поставянето на ваксина, каза още Кацаров.

Във връзка с тестовете за учениците здравният министър каза, че тази седмица се очаква да бъдат поръчани още 1 милион щадящи тестове, което според него е достътъчно количество за връщането в клас на повечето ученици.

Стойчо Кацаров също така е обсъдил с образователния министър Николай Денков да се обмисли вариант учениците от гимназията да се тестват с антигенните тестове за възрастни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 11.09.22 г.
fallback