IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Симидчиев: Зелените сертификати повишиха нивата на ваксинация

До края на януари трябва да има план с адекватни мерки, част от Закона за здравето, за да се търси отговорност от изпълнителната власт, посочи депутатът

14:56 | 05.01.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България отбелязва втората най-висока стойност на новозаразени (6252 души) с коронавирус от началото на пандемията, като особено притеснително е, че това се дължи преобладаващо на делта варианта, който е с по-голяма смъртност и нива на хоспитализация от омикрон. Много хора се ваксинират с по-слабо ефективни еднодозови ваксини заради зелените сертификати, а други са с фалшиви сертификати. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт", д-р Александър Симидчиев, пулмолог и заместник-председател на Комисията по здравеопазването в Народното събрание.

"Когато се говори за ваксинирани хора, истински голямата драма е, че не знаем какъв е процентът на фалшивите сертификати. Това е медицинска корупционна практика, която трябва да бъде пресечена, защото тя вреди на всички нас", настоява лекарят и коментира сравнително големия процент (27%) на новозаразени, които са били ваксинирани.

Според Симидчиев няма нищо тревожно или противоречиво в намаляването на срока за поставяне на бустерна доза на три вместо шест месеца след завършване на първоначалния ваксинационен цикъл.

Той потвърди, че решението е базирано на получените нови научни данни, като предишният срок е бил въз основа на предположения за трайността на високите защитни нива на ваксините.

"Виждаме високи защитни нива на фона на изменящ се вирусен вариант, които са с трайност около два до три месеца. Това решение е абсолютно научно базирано", каза още пулмологът.

По думите му е малко вероятно да има ново намаляване на срока за бустерните дози.

Д-р Симидчиев е категоричен, че макар ефективността на ваксините да е по-кратка от първоначалните очаквания, това е единственият инструмент, чрез който може да се контролира пандемията.

Депутатът заяви, че в България има достатъчно количества от различни ваксини.

„За съжаление, нямаме структурирано подадена към населението информация, за да можем да ги убедим, че това е безопасна и високо ефективна мярка, посочи Александър Симидчиев и напомни, че България остава на опашката по ваксинация, което прави протичането на пандемичния процес изключително непредвидимо. – Всяко нежелание да се ваксинираме, да се носят маски, да се спазва дистанция, пречи на ефективния контрол.“

В коментар за финансовите стимули от 75 лева за пенсионерите депутатът заяви, че не смята, че причините за отказване на ваксинация до момента са икономически. Наистина ефективна мярка, според него, е била въвеждането на зеления сертификат.

„Ще направим подробен анализ на стимулите, за да видим дали имат реален ефект“, подчерта той.

Д-р Симидчиев заяви, че парламентът ще изисква да има план за борба с пандемията с ясно разписани параметри и информационна кампания за мерките. "Ваксините спасяват живот, предотвратяват смъртността и намаляват тежестта на хоспитализациите", каза лекарят.

Симидчиев настоява за постоянно адаптиране и осъвременяване на плана най-малко заради промяната на доминиращите варианти на коронавируса в страната. „Не можем механично да пренасяме всичко, което се случва в други държави заради различните ситуации като нива на ваксинация, демография и варианти на вируса“, допълни той.

До края на януари ще има достатъчно данни за ситуацията в страната, за да могат да се подготвят адекватни мерки.

"Важно е да има устойчивост и този план да стане част от Закона за здравето, за да може да има ясна параметизирана отговорност на изпълнителната власт", добави Симидчиев.

Той не коментира дали ще има нови ограничения, но заяви, че до момента не е имало интензивен диалог между всички заинтересовани страни в процеса – населението, работодателските организации, законодателната и изпълнителната власт.

"Трябва да действаме като общност, защото понякога интересите на определена група надделяват над интересите на общността, а това не бива да се допуска, предупреди лекарят. – За да имаме икономика, трябва да имаме здраво население."

Какви допълнителни мерки трябва да предприеме правителството срещу разпространението на коронавируса? Трябва ли да се провежда традиционният кукерски фестивал „Сурва“ в Перник?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Правилно тиквесторе! С О Р О С О И Д И е цензурирано. *** дума е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Има протест на 12 Януари. Отивайте. Това, което става няма нищо общо с някаква настинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Такива *** едно време са ги бесели по площадите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
П.п. "Бембеният" сертификат трябва да бъде премахнат веднъж завинаги! Това е дискриминация и определено пречи на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Кой ще го глоби този за подвеждаща информация. Първо сега е "вторник" и то след 3 почивни днии яко празници преди това. Второ кой му каза че ваксините предпазват , а не вредят. Как така около нас има бая страдащи още от първата игла, а той твърди че помагат. С какво? Като ти отслабят имунната система и се разболееш ли или като си бременна, пометнеш и едвам те спасят после и теб? Трябва да се мисли преди да се подлагат хората на геноцид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още