fallback

Експерт: Мораториумът върху цените е противоконституционен и трябва да се отмени

Решенията на КЕВР подлежат на съдебен контрол, не на парламентарен, посочи Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт

17:49 | 10.01.22 г. 5

Причината според него е, че са „изпуснати потребителите на природен газ и сега правителството е поставено в положение да се чуди как да ги вмести“. „Натрупват се увеличения, които не се отразяват сега в цените, но ще бъдат отразени отведнъж”, смята Нейков. По думите му мораториумът е много голяма грешка, която може да бъде поправена с незабавната му отмяна и връщане към пазарните механизми.

Енергийният експерт припомни, че през октомври 2021 година излезе решение на Конституционния съд, в което се казва, че парламентът не може със свое решение да ограничава  дейността на органи, които са оправомощени за съответната дейност със закон, какъвто е и случаят с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Нейков потвърди, че има и изрични текстове в Закона за енергетиката, където този тип поведение на парламента е укоримо от законова гледна точка.

„Решенията на КЕВР  подлежат на съдебен контрол, не на парламентарен”, посочи председателят на ръководството на Института за енергиен мениджмънт.

Славчо Нейков предостави на водещия на предаването Делян Петришки запечатан плик с името на новия председател на КЕВР.

„Това е моето предположение кой ще бъде новият председател на КЕВР. През 2015 година направих предположение пред две медии като дадох в запечатан плик името на Иван Иванов и познах. Сега Ви давам в запечатан плик с молба да го отворите, след като приключи процедурата”, каза той.

Нейков изрази надежда критериите за избор да бъдат завишени и да се разшири кръгът на тези, които имат право да номинират кандидати за регулатора,  защото сега това са само депутати и парламентарни групи.

Защо не беше актуализиран съставът на КЕВР? Как ще се отрази на цените отмяната на мораториума? Още за това какво е състоянието на енергетиката и какво става с независимостта на институциите вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
fallback