fallback

Нова информационна кампания за Covid ваксини залага на ползата от ваксинацията

Целта е да стане публичен опитът на вече ваксинирани хора, обясни здравният министър

17:40 | 13.01.22 г. 2

Към 12 януари тази година у нас общо 1,5 милиона души са със завършен ваксинационен курс, като от тях над 400 хиляди са с поставена бустерна доза. Постигнатият ваксинационен обхват в страната е над 30%, което обаче ни определя едно от последните места в ЕС, затова и ваксинацията е основен приоритет на здравното министерство.

Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова в рамките на блиц контрол в Комисията по здравеопазване в парламента.

Новата кампания на здравното министерство за ускоряване на ваксинацията ще включва мерки, така че да стане публичен опитът на вече ваксинирани хора, дори и такива със странични заболявания.

Тя уточни, че вече има резултати от изследване, направено за българската популация, според което по-голямата част от хората у нас биха се ваксинирали, ако имат по-подробна информация на достъпен език, информацията трябва да разсейва страхове и притеснения. 

Завършва се нова комуникационна стратегия, в нея няма да има призиви и молби за ваксинация, а ще е насочена към опита на хора, които са се ваксинирали и са били с хронични заболявания, бременни жени, родили живи и здрави деца, и хора с пост Covid синдром.

Новата информационна кампания ще е за ползата от ваксинацията, като поставянето на ваксината остава въпрос на избор. Целта на кампанията е да запознае обществеността, а не да налага даден продукт. Министърът уточни, че това е информационна кампания, а не реклама по смисъла на закона. "Ние не налагаме даден продукт, а информираме обществото", отбеляза Сербезова.

От "Продължаваме промяната" препоръчаха да има сайт за нежелани реакции след ваксини срещу коронавируса.

Асена Сербезова отчете, че има засилен интерес за ваксинацията след обявяване на мярката от 75 лв. за пенсионер при ваксинация и са поставени 100 хиляди дози.

Активно се работи за осигуряване на мобилни екипи, най-вече в домовете при трудноподвижни хора и се увеличава работното време на съществуващи такива. Основният проблем е, че медицинският персонал не достига, каза здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
fallback