fallback

К. Петков: Достъпът до класифицирана информация на Сотир Цацаров е преустановен

ДАНС разследва председателя на антикорупционната комисия

13:47 | 14.01.22 г. 7

Бившият главен прокурор и председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров вече е с отнет допуск до класифицирана информация. Това потвърди пред няколко телевизии премиерът Кирил Петков.

Припомняме, че вчера бившият главен прокурор обяви, че ще подаде оставка като ръководител на антикорупционната комисия през март.

Премиерът уточни, че не знае дали има връзка между оставката и отнемането на достъпа до информация. Цацаров е начело на антикорупционната комисия от близо 2 години. 

„Днес ДАНС ме уведоми, че са отнели разрешението за достъп до класифицирана информация на ниво "строго секретно". Разрешението е отнето в хода на осъществяване на контрол за надеждност след придобити данни от ДАНС“, уточни премиерът, цитиран от БНТ.

„Мога да кажа, че тази работа е била от дълго време в ДАНС и не знам дали г-н Цацаров с вчерашната си оставка е предполагал, че това днес ще се случи. В 9 часа тази сутрин представители на ДАНС са го чакали да му връчат тази информация“, допълни Петков.

Премиерът посочи пред Нова телевизия, че не е имал разговор с Цацаров след решението за отнемане на достъпа.

„Просто бях уведомен. Искам да приветствам ДАНС и всички български служби за сигурност. Това показва, че няма да има човек, който да се чувства над закона”, категоричен е Петков. Според него това е истинската промяна, която вече започва да се случва.

Петков посочи, че приветства декларацията на управляващата коалиция, изчетена в парламента, относно главния прокурор Иван Гешев. „Тя съвпада с общото виждане на много от българите, че в момента нямаме работеща прокуратура. Както и в миналото, КПКОНПИ като орган за борба с корупцията явно не си е свършила работата”, допълни министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
fallback