Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще се справи ли Сотир Цацаров като шеф на антикорупционната комисия?

Той няма да работи избирателно, а обективно, твърди Ясен Тодоров, бивш член на ВСС

Ще се справи ли Сотир Цацаров като шеф на антикорупционната комисия?

Снимка: Прокуратура

Сотир Цацаров ще се справи като ръководител на КОНПИ по същия начин, по който се справи като ръководител на прокуратурата. Това коментира в ефира на bTV адвокат Михаил Екимджиев.

Припомняме, че вчера Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика изслуша кандидатите за председател на КПКОНПИ. Двамата кандидати - гавният прокурор Сотир Цацаров и народният представител от Воля Симеон Найденов, представиха своите концепции за работата на комисията, а след това членовете на парламентарната комисия и организации им зададоха въпроси по тях. Основните акценти в концепцията на Сотир Цацаров са администрацията и управлението на човешки ресурси. Според него трябва да се намали броят на служителите и да се направи преструктуриране на отделите. Той предлага да се създаде Консултативен съвет от експерти и учени, както и обществен съвет към КПКОНПИ. 

„Нищо, празни приказки, седем години обещания, нито едно дело, завършило с осъдителна присъда спрямо лице от така наречения ешелон на властта”, коментира още Екимджиев. По думите му тази власт сега се отблагодарява.

Сотир Цацаров притежава и административен и професионален капацитет да ръководи и да извади от летаргията антикорупционната комисия, отбеляза обаче Ясен Тодоров - бивш член на ВСС, който също бе гост в студиото. „Той е бил наказателен съдия в продължение на десетки години, ръководил е една от най-важните институции в страната”, каза още Тодоров.

„Мониторингът на ЕК над България е на път да падне, голям принос за това изиграха последните 10 години, 7 от които главен прокурор беше Сотир Цацаров. Всички мерки, които са били изисквани от ЕК, са били изпълнени”, отбеляза още той.

Според адвокат Екимджиев, КПКОНПИ е била създадена по изпълнение на европейските препоръки за борба с корупцията по висшите ешелони на властта. „Вижте с какво се занимава – с някой независим кмет или чиновник от държавна агенция, но нито един политик от управляваща партия”, коментира адвокатът.

"Едно от основните направления на комисията е отнемането на незаконно придобито имущество, от това съществува наистина голям страх у някои хора, че незаконното им богатство може да бъде отнето”, коментира Ясен Тодоров. По думите му, ако Сотир Цацаров оглави комисията, той няма да работи избирателно, а обективно. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
11
 
2
преди 9 месеца
Никой със зидарска престилка няма да вдигне
пергел и мис'трия срещу друг зидар.....
3
 
8
 
1
преди 9 месеца
Е,как няма да се справи!Нали за това са го сложили?!:)

Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро