IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличат средствата за дейности в спешните отделения на болниците

Лекар ще получава средно на месец по 1800 лв., а медицинските сестри - по 1100 лв., предвижда проект

17:45 | 19.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Болниците, които извършват спешна помощ, както и медиците в спешните отделения на лечебните заведения ще получават повече средства чрез увеличаване на финансирането за дейността им. Това предвиждат промени в наредба на здравния министър Асена Сербезова, публикувани за обществено обсъждане.

Промените се отнасят за лечебни заведения за болнична помощ, които оказват спешна медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, преминали през спешните отделения и нехоспитализирани в същото лечебно заведение за поддържане на капацитет за 24-часов непрекъснат режим на работа, посочва се в мотивите към проекта на документа.

Предвижда се допълнителните средства да бъдат разпределени между 43 болници, които и към настоящия момент имат сключен договор с Министерството на здравеопазването за субсидиране за посочената дейност. 

Актуализират се стойностите за средния месечен разход за един лекар в лекарски екип от 1500 лв. на 1800 лв. и средния месечен разход за един специалист по здравни грижи в екип от специалисти по здравни грижи от 900 лв. на 1100 лева.

Увеличава се и стойността за субсидиране на лечебни заведения за болнична помощ за извършените дейности по оказване на консултативна помощ на спешни пациенти по искане на дежурните екипи в центровете за спешна медицинска помощ. Предвижда се допълнителните средства да бъдат разпределени между 65 лечебни заведения за болнична помощ, от които 63 са общински.

Целта на промените е актуализиране на стойността, която се заплаща на лечебните заведения за поддържане на капацитет за 24-часов непрекъснат режим на работа, с оглед интензивността на работа в тези структури, както и спецификата и отговорностите при осъществяване на организацията за поддържане на този режим на работа.

С проекта за промени се предлага и прецизиране на реда и критериите за определяне на финансовия ресурс за субсидиране на лечебни заведения, които извършват дейност на адрес в населено място в труднодостъпен и/или отдалечен район на страната, като се коригира броят на обслужваното от лечебното заведение население с коефициент за обслужвано население.

Допълнителните средства, необходими за реализирането на предложеното увеличение на стойностите на горепосочените дейности, са планирани в средносрочната бюджетна прогноза за периода 2022 - 2024 г.

Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още