IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преработват проектите за ремонт и изграждане на спешните центрове

Съществуващите разчети са отпреди 5 години, посочват от екипа на здравния министър Стойчо Кацаров

12:44 | 02.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Разчетите за ремонт и изграждане на новите спешни центрове, заложени в мащабния инвестиционен проект за модернизация на системата за спешна медицинска помощ в цялата страна, задължително ще бъдат преработени. Това става ясно от информация, публикувана от Националното сдружение на общините в България, след срещата със служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

„Общините в по-голямата си част са изпълнили своите задължения за предоставяне на подходящи сгради или терени, но екипът на министър Кацаров не вижда възможност към момента да се активизира работата, тъй като значителна част от средствата от Оперативната програма - около 25 млн. лв. повече от предвиденото, вече са разходвани за нови линейки и хеликоптери, а съществуващите разчети за ремонт и изграждане на новите спешни центрове са от преди 5 години, което задължително ще наложи тяхната преработка“, посочва се в информацията на сайта на НСОРБ.

Обновяването и разширяването на мрежата от спешни центрове в страната е по големия проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020“. В него освен закупуване на близо 400 линейки, беше заложено и модернизиране на сградния фонд в спешните отделения, както и изграждането на нови филиали на спешни центрове. 

Проектът „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., включва строителство, ремонт и реконструкция на 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, в т. ч. 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения. 

Бюджетът на проекта е за над 163,8 млн. лева.

През годините мащабният инвестиционен проект беше забавян по различни причини – обжалване на търгове, неявяване или отстраняване на кандидат-изпълнители, което връщаше поръчките в изходна точка.

След срещата на Кацаров с Националното сдружение на общините стана ясно, че екипът на министър Стойчо Кацаров работи за ускоряване на подготовката на друг проект на Министерството на здравеопазването по процедура „Мерки за справяне с пандемията“, който ще бъде финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР). Средствата в размер на 129 млн. лева са предназначени за всички държавни и общински болници.

„Проектът е приоритетен, защото ще даде възможност действащите болници, където реално са лекувани болни с COVID, да бъдат обновени, да бъдат оборудвани техните отделения, по възможност да бъдат създадени условия за телемедицина и други съвременни технологии“, е посочил кметът на община Карлово и член на УС на НСОРБ д-р Емил Кабаиванов.

„Нашето настояване винаги е било всички общински болници, които са лекували пациенти с COVID, да имат достъп до средства през проекта във връзка със специфичните изисквания на стандарта, инфекциозни отделения има обособени само в 8 общински болници“, обърна внимание Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ.

Министърът на здравеопазването увери, че ведомството е изискало информация от НЗОК за брой пациенти с коронавирус, преминали през всяко лечебно заведение, която ще бъде взета под внимание при формиране на критериите за разпределение на средствата.

Регионалните здравни инспекции по места са получили инструкции за пълно съдействие на общините при планиране на инвестициите, така че да бъдат съобразени със съвременните изисквания за лечение на болни от коронавирус. Основните средства по проекта ще бъдат насочени приоритетно за закупуване на кислородни инсталации, създаване на изолационни боксове, изграждане на асансьори, където е необходимо, и всички свързани строително-ремонтни дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още