IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгна модернизацията на сградния фонд в спешната помощ

Здравният министър Костадин Ангелов даде символичен старт на строителството на новия филиал за спешната медицинска помощ в град Бяла

17:49 | 09.02.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Три години след като Министерството на здравеопазването (МЗ) подаде проектното предложение за мащабния инвестиционен проект за модернизация на системата за спешна медицинска помощ в цялата страна стартираха официално дейностите по модернизацията на сградния фонд.

Стартът даде здравният министър Костадин Ангелов, който участва в символичната първа копка на нова сграда на филиала за спешна помощ в град Бяла, съобщават от здравното министерство.

Договорът за изпълнение на проекта бе подписан в края на 2018 г.

Тази част от проекта за модернизация на спешната помощ, финансиран основно с европейски средства, предвижда строителство, реконструкция и ремонти на обектите от системата на спешната медицинска помощ у нас

„Днес се сбъдна една мечта по отношение на спешната помощ – даваме старта на строителството и реконструкцията в рамките на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ. Заради пандемията имаше известно забавяне в реализацията на дейностите по проекта, но днес то е наваксано и започваме с изграждането на нова сграда от 140 кв. м за филиала за спешната медицинска помощ в град Бяла“, каза министърът.

Проектът „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., включва строителство, ремонт и реконструкция на 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, в т. ч. 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения. 

Бюджетът на проекта е за над 163,8 млн. лева.

В изпълнение на проекта ще бъдат модернизирани и помещенията на центровете за спешна помощ, филиалите към тях и спешните приемни отделения. Това ще стане чрез закупуването на оборудване и обзавеждане за всеки обект.

Другият компонент на проекта е осигуряването на 400 линейки за нуждите на спешната помощ в страната, от които 280 са вече доставени.

Проектът за модернизация на спешната помощ с евросредства изостава, обяви в края на миналата година Костадин Ангелов. Днес министърът обяви, че краят на тази година е и крайният срок за финализиране на проекта за модернизация на спешната помощ, но срокът ще бъде удължен.

През годините мащабният инвестиционен проект беше забавян по различни причини – обжалване на търгове, неявяване или отстраняване на кандидат-изпълнители, което връщаше поръчките в изходна точка.

„Държа да отбележа, че този проект ще се изпълни в срок. В ход са вече всички процедури за избор на изпълнители за строително-монтажни дейности, строителният надзор и авторският надзор. Част от обществените поръчки са приключили и са сключени договори, така че в началото на следващата година започва работата и по тези дейности“, каза Ангелов в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още