IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изпълнението на проекта за реформа на спешната помощ

Предстои да бъдат обявени обществени поръчки за модернизацията на спешните центрове

11:44 | 23.10.18 г.
<p>
	В присъствието на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова (ляво), министърът на здравеопазването Кирил Ананиев (дясно) и заместник регионалният министър Деница Николова подписаха договора за спешната помощ. <em>Снимка: БТА</em></p>

В присъствието на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова (ляво), министърът на здравеопазването Кирил Ананиев (дясно) и заместник регионалният министър Деница Николова подписаха договора за спешната помощ. Снимка: БТА

Започва изпълнението на проекта за реформа на спешната помощ с финансиране от оперативната програма "Региони в растеж".

Договорът за изпълнение на проекта бе подписан от  министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и заместник регионалния министър и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова, предаде БТА.

Проектът за модернизация се финансира с безвъзмездно със 163,5 млн. лв.

Предвижда се по него да бъдат купени 400 линейки със съвременна медицинска апаратура, както и да бъдат обновени 27 центъра за спешна помощ в областните градове с техните 170 филиала и шест изнесени екипа.

С изпълнението се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ. Модернизацията включва цялата страна или общо 237 обекта на спешната помощ. Срокът за изпълнението е 36 месеца.

Кирил Ананиев подчерта, че проектът ще преструктурира системата и ще повиши ефективността й. Изпълнението ще ни позволи да направим и преструктурирането на болничната помощ, каза здравният министър.

Общият брой на линейките по две от обособените позиции по обществена поръчка за спешна медицинска помощ и за интензивни медицински грижи е 280, уточни министърът. Обществената поръчка е приключила и има класиран победител, с който Ананиев каза, че се надява утре да бъде сключен договор. 

Идеята е до края на годината да пристигнат първите линейки по двете обособени позиции от поръчката. За другите две обособени позиции - за високопроходимите линейки, на първия етап е нямало кандидати и търгът е била пуснат отново в началото на октомври, напомни министърът. Той допълни, че офертите ще бъдат отворени на 20 ноември. Дейността, свързана с линейките, е на стойност 38,3 млн. лева.

Ананиев изрази надежда до края на ноември да бъде обявена и втората обществена поръчка за медицинско оборудване и апаратура за центровете за спешна медицинска помощ, филиалите им и 34 спешни отделения към областните болници. Тази дейност ще възлезе на около 22 млн. лв.

На финала е подготовката на обществената поръчка, свързана с офисоборудването за спешните центрове, на стойност 2,8 млн. лв. И тя скоро ще бъде обявена.

По последната дейност, свързана със строително-монтажните работи на 237 точки, на които ще бъдат разположени органите на спешната медицинска помощ, министърът съобщи, че след като бъде готов съответният инвестиционен проект, ще бъде обявена обществената поръчка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още