fallback

България обяви за персона нон грата двама руски дипломати

След като посланикът на Русия не се яви на поканата на МВнР, двете ноти бяха връчени на дипломат от руското посолство

18:26 | 02.03.22 г. 5

България обяви за персона нон грата двама руски дипломати, служители на руското посолство. Те имат 48 часа да напуснат страната. Това съобщи Митко Димитров, директор на дирекция "Пресцентър" в МВнР, цитиран от БНТ.

По думите му министърът на външните работи Теодора Генчовска е била уведомена от Специализираната прокуратура и МВР за събрани доказателства за извършена разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са извършвали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическият им статут в България, добави Димитров. 

Във връзка с това в МВнР е бил привикан руският посланик Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Тя обаче е отклонила поканата с мотива, че е извън София. С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. А с втората - че МВнР остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници.

В 17 часа е връчена нота на Филип Воскресенски, дипломат от руското посолство, обяви министърът на външните работи Теодора Генчовска пред журналисти след участието си в блиц контрол в парламентарната комисия по външна политика, цитирана от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
fallback